02. december 2011

Månefaser om dagen

Hej spørg om fysik
På hvilken tid af dagen kan man se nymåne og ligeledes fuldmåne og halvmåne? 

Med venlig hilsen
MJ

 

Man kan som regel se månen når den er over horisonten. Det er den hver dag, men på forskellige tidspunkter og det gælder alle månens faser fra nymåne til fuldmåne.

Solformørkelse, månen oppe om dagen

I Københavns Universitets Almanak for 2011 kan man for hver dag finde månens op- og nedgangstider. Man tit se månen selv om dagen hvis man kigger godt efter når vejret er klart.

Ved nymåne er månen mest over horisonten om dagen og da kan det være svært at se den. Ved total måneformørkelse kan man naturligvis slet ikke se månen. Måneformørkelser varer dog som regel kun nogle få timer.

I Københavns Universitets Almanak kan man læse at der er fuldmåne den 10 december. Den dag går månen ned kl 08:13 og op om eftermiddagen kl.

  • 15:36. Derefter går den op godt en time senere for hver dag.
  • Der er nymåne på juleaftens dag og da går månen op kl 08:15 og ned kl.
  • 15:32. Da det er nymåne kan man muligvis ikke se månen mere en muligvis skimte den hvis man ved hvor på himlen man skal kigge efter.

Københavns Universitets Almanak udgives hvert år og indeholder et væld af oplysninger bl. a. solens, månens og planeternes op- og nedgang. Den kan købes i de fleste boghandler og 2012 udgaven er netop udkommet (nov.2011).

Med venlig hilsen
Birgitta Nordström