12. juni 2013

Hvorfor skifter datoen ved midnat?

Hej Spørg om Fysik
Jeg undrer mig over, hvorfor vi siger, at et nyt døgn begynder kl.: 00.00.00. Det vil måske være lettere at skille døgnene ad når solen står højest på himlen, eller den går ned/op.

Vi begynder jo f.eks. helligdagen Store Bededag og Juledag aftenen før (ved solnedgang?). Og i den jødiske tradition begynder Sabbatten også aftenen før selve dagen.

Har døgnets skillelinje noget med stjerner og planeters placering på himlen at gøre?

Er der en historisk forklaring?

Hvordan ser det ud i andre kulturer?

Med venlig hilsen
LJK

Jeg har ikke andet svar, end at man har fundet det praktisk og mest neutralt at skifte dato ved midnat i en given tids-zone.

At skifte i dagtimerne f.eks. ved middagstid kan selvfølgelig lade sig gøre, men så skal man huske, at datere breve og andet anderledes om eftermiddagen og om formiddagen. At skifte mht. en bestemt religion ville nok føles diskriminerende for dem, som har en anden religion.

Fyrværkeri

Nytårsfyrværkeri er ikke det samme ved middagstid

I de fleste Europæiske lande tæller man timerne fra 0 til 24, man i f.eks. USA tæller man fra 0 til 12 og har så indført am. og pm. Der kan klokken nå at blive 00:00 2 gange på 1 døgn.

Det ville også være umådeligt upraktisk i legale forhold, hvor man skulle passe på underskriftdagen i arbejdstiden. Militæret bruger betegnelsen kl. 00.00 for midnat, ikke 2400. I Europa (som jo har flere tidszoner inc. Et antal i USA) bruger NATO af koordinationsmæssige grunde normalt den såkaldte Zulu tid, som er GMT (Londontid), dvs. militæret skifter dato anderledes end befolkningen som helhed. Vi andre laver også om på datoskiftet, når vi anvender sommertid .

I KU’s Almanak, skriv – og rejse - kalender findes et kort med oversigt over tidszoner på jorden.

Verdenskort inddelt i tidszoner

Jordens inddeling i tidszoner, bemærk at de ofte følger landegrænser

Med venlig hilsen
Birgitta Nordstrom
Malte Olsen