18. januar 2011

Dannelse af grundstoffer efter Big Bang

Hej Spørg om Fysik
De første lette grundstoffer, brint, helium og Lithium? blev dannet i de første minutter af Big Bang, såvidt jeg har forstået!?

De første stjerner opstod omkring 200 millioner år efter Big Bang, heri opstod grundstoffer med vægt op til jern. Hvornår indtraf de første supernovaer og dermed dannelsen af grundstoffer med vægte højere end jern?

Med venlig hilsen
N S

Atomkernerne for de lette grundstoffer dannes ganske rigtigt dannet nogle få minutter efter Big Bang.

En supernova i stjernebilledet Orion

Netop på dette tidspunkt er tætheden og temperaturen nemlig sådan, at atomkerner kan "hænge sammen". Tidligere splittes de kerner der måtte dannes pga. kollisioner med protoner og neutroner, og senere er tætheden for lille til at protoner og neutroner mødes tit nok til at danne kerner.

En tung stjerne (mere end ca. 10 gange så tung som Solen) ender sine dage med en supernovaeksplosion mindre end 100 millioner år efter at den er dannet. Så de første stjerner eksploderer som supernovaer efter nogle få hundreder millioner år. Præcis hvornår ved vi dog ikke, og det er et af de centrale spørgsmål som næste generation af teleskoper skal undersøge, bl.a. efterfølgeren til Hubble Space Telescope, James Webb Space Telescope. 

Med venlig hilsen
Kristian Pedersen