11. september 2012

Hvornår er det reelt fuldmåne?

Hej Spørg om Fysik
Jeg er både fotograf og fluefisker, og derfor har dette spørgsmål flere betydninger for mig.

Hvornår er det reelt fuldmåne? Eller rettere: Hvornår er fuldmånen størst, når den er tæt ved horisonten? Jeg ved godt det sidste har noget med lysets brydning i atmosfæren at gøre, men det giver mening i forhold til billeder. Jeg har flere gange oplevet, at kalenderen (app'en) siger fuldmåne, men at den STORE fuldmåne kommer først aftenen efter.

Hvor står fuldmånen op? Eftersom månen "hænger" 5 grader skævt på jorden flytter den sig for hver gang den står op som fuldmåne. Der må findes en eller anden tabel, hvor man kan se det. Og ja, jeg har "hærget" rundt på nettet. Måske har jeg bare ikke søgt rigtigt.

De bedste hilsner
Fotojournalist S S

Månens op- og nedgangstider for hver dag i året kan man finde i Københavns Universitets Almanak lige efter oplysningerne om solens op- og nedgang. Den virkelige ("astronomiske") fuldmåne kan godt indtræffe efter månens opgang eller nedgang set fra Danmark. De tider står også i Almanakken.

Eksempel 30. september 2012:

Månen går op kl. 18:27 og går ned kl. 07:36. Det er fuldmåne kl. 05:19.

Fuldmåne bag træDvs. fuldmånen indtræffer 2 timer før månen går ned. MEN - hvis man som borger bare ser på månen med øjet, vil man ikke se forskel på månens "størrelse" (den belyste del af månen) den 30. september og den 1. oktober.

Det tidspunkt når månen ser størst ud er en anden sag. Tæt ved horisonten ser månen som regel større ud, end når den er højt på himlen.

Månens position i forhold til syd for eksempel er afhængigt af, hvor man befinder sig. Jeg kender ikke til tabeller for det.

Københavns Universitets Almanak udkommer årligt og kan købes i de fleste boghandler.

Med venlig hilsen
Birgitta Nordstrom