13. maj 2009

Er det samlede kvantum af energi konstant?

Hej Spørg om Fysik
Jeg læser etnologi, og har hverken haft fysik eller matematik siden gymnasiet, så tilgiv mig hvis spørgsmålene forekommer jer naive. Mit spørgsmål er vedrørende energi. 

Er den samlede kvantum af energi konstant? Hvordan opstår energi, altså hvor kommer den fra? (Big Bang?) Og er det overhovedet muligt at besvare dette spørgsmål...?
 
Med venlig hilsen
U

Ja, der er overraskende nok altid energi bevarelse. Der er ingen der rigtig ved hvorfor - så det er et superinteressant spørgsmål!

Billedkilde: thetechies.wordpress.com

I 1930'erne opdagede man eksperimentelt brud på energibevarelse, men ved at postulere eksistensen af en ny partikel, kaldet neutrinoen, kunne man igen bevare energien - neutrinoen er siden blevet fundet, og alle eksperimenter er derfor i overensstemmelse med energibevarelse.

Den samlede energi er derfor altid bevaret.

Der kan ikke opstå energi af ingenting, men man kan konvertere f.eks. bevægelses energi til potentiel energi (som når man mister fart på cyklen ved at køre op på bakketoppen). På samme måde sker der konvertering i det udvidende univers mellem partiklers hastigheder (som bliver mindre) og deres indbyrdes position (potentiel energi).

Hvad der skete ved Big bang er rimelig uvist, men essensen er, at vi tror at vakuumet ikke lå i sit minimum, og mens vakuumet rullede hen til sit minimum (hvor det er idag), begyndte den store udvidelse af universet, og samtidig blev vores partikler skabt med store hastigheder.

Med venlig hilsen
Steen Hansen, lektor