06. januar 2010

Dark Matter Search eksperimentet

Kære Spørg om Fysik
Den internationale presse bragte den 18.12. en nyhed om, at man havde opdaget mørkt stof dybt nede i en mine i Minnesota. Tilsyneladende havde man registreret spor efter WIMPs. Hvis det er rigtigt, er det jo intet mindre end en verdenssensation.

Derfor er det overraskende, at man ikke har hørt mere til sagen - så måske er det blot en avisand? Hvad mener man på NBI?

Og apropos mørkt stof: Hvordan går det med LHC-eksperimentet?

Med venlig hilsen
A. C.

Lige før jul annoncerede Cryogenic Dark Matter Search eksperimentet i USA, at de havde detekteret to(!) partikler (altså ikke to typer men to partikler i alt!), som kunne være mørkt stof partikler.

Det er muligt, at de har fat i noget, men det siger sig selv, at det kræver detektion af mange flere partikler, før man kan være bare nogenlunde sikker på, at her er noget interessant, og ikke mindst om partiklerne har de rigtige egenskaber, for at kunne være det mørke stof.

LHC eksperimentet er igang og vil i løbet af året køre for fulde omdrejninger. LHC kan muligvis detektere mørkt stof partikler, men det vil vi først vide om 1-2 år, når de første resultater er blevet analyseret.

Billedet er fra internettet og er et kortstudie over Dark Matter i galaksen

Med venlig hilsen
Kristian Pedersen