21. august 2008

Er amerikanske månelandinger bedrag?

Hej Malte
Jeg kunne godt lide at vide om hubbleteleskobet kan se de efterladte rester af de forskellige månefærde som der er gjort. Så man kan bevise overfor tvivlere, at
mennesket rent faktisk har været på månen.

Med venlig hilsen
M L

Der er ikke blandt fagfolk nogen tvivl om at amerikanerne virkelig landede på månen, hvor de sagde de gjorde.

På det tidspunkt var der en skarp konkurrence imellem USSR og USA om at komme først, med en bemandet henholdsvis de ubemandede landinger. 

Mange nationer har været i stand til at kontrollere om sendingerne vi så, kom fra månen, og sammenhængen med de viste i fjernsynet, de (USA's konkurrenter) har givetvis gjort hvad de kunne for at kontrollere at det faktisk var korrekt (i det mindste USSR, men nok også f.eks. Kina.  Japan og Europæiske lande), ingen protesterede, så amerikanerne var uden tvivl på månen.

Analysen af det materiale og de mange videnskabelige resultater, der er kommet ned men missionerne viser også, at de antageligt må være kommet fra månen - prøverne er i hvert fald ikke fra Jorden.

Missionerne stillede desuden LASER-spejle op, som også civilt har været brugt til afstandsbestemmelse til månen, og de står, hvor det er beskrevet i litteraturen. Desuden bliver de helt rutinemæssigt anvendt til afstandsbestemmelse mindst en gang om ugen - og i princippet er det muligt for enhver at eftergøre. Det kræver blot et godt teleskop og en meget intens laser.

Billeder af måneoverfladen 

Hvis du vil have udsagn fra en helt uafhængig kilde, som ikke har forbindelse til USA, så har den europæiske Smart-1 mission taget billeder af måneoverfladen og på f.eks. den herunder refererede hjemmeside kan landingsstedet for Apollo 11 ses (på højopløsningsbilledet). http://www.esa.int/esa-mmg/mmg.pl?b=b&type=I&mission=SMART-1&start=5 .

ESAs smart-1 har næppe noget med de Amerikanske månemissioner at gøre, og billederne er næppe manipuleret af hensyn til amerikanerne (det ville være vanskeligt, med de procedure man anvender til modtagelse og videresendelse ved ESA).

Jeg er bekendt med de rygter, der findes om at det hele er sket på jorden, bl.a. skabt af en roman og en film.

En af de ting som man der hænger sig i er en tilsyneladende bevægelse af et flag på nogle billeder. Jeg er bekendt med den teknik der anvendes til at lave fjernsynsbillederne (Marsgruppen har forskningsmæssige aktier i bl.a. Phoenix missionen, specielt omkring kameraerne), og jeg kan se en del måder, hvorpå der kunne opstå effekter, der virker, som et flag der bevægede sig specielt med datidens teknik.

Da der ikke er nogen atmosfære på månen er flaget holdt ude vha. en fjeder. Der er generelt lavet analyser af bevægelserne man ser på TV, og derfra kan man bestemme tyngdeaccelerationen, som er månens. Hvis man nu antog, at det var et bedrag, og at man derfor har gennemgået de mange timers fjernsyn med en sådan omhu, kan det næppe tænkes, at man laver en sådan smutter med flagene.

I det hele taget er det ikke simpelt at lave noget så stort som et bedrag; skal det gøre ordentligt, så alle de mange involverede kan narres vil det oftest være billigere, "bare" at gøre det rigtigt, det var Amerikanernes mål og det gjorde de.

Med venlig hilsen
Morten Bo Madsen, lektor
Malte Olsen