30. november 2009

Lyset fra efter Big Bang

Hej Spørg om Fysik 

Det siges, at man idag kan modtage "signaler/stråling" udsendt for 16 mia år siden. Hvis disse strålinger blev udsendt dengang - da var der jo kun kort afstand til "os".

Det vil sige - du er her og sender - jeg er lige ved siden af og modtager, og dog tager det 16 mia år inden din "udsendelse" ramte mig ??? 

 

Billedet er et Hubble Ultra Deep dield billede, af nogle af de fjerneste objekter vi kender:
http://www.nbi.ku.dk/almanakken/viden_om_universet/galaksernes_position/

Med venlig hilsen
A F

Lys bevæger sig med en endelig hastighed nemlig 300.000 km/s. Det Betyder, at lys vi modtager fra fjerne astronomiske objekter, har været Undervejs, den tid det tager lyset at tilbagelægge afstanden til disse objekter.

Som eksempel kan vi tage vores nabogalakse Andromeda (som er et af de fjerneste objekter på himlen man kan se med det blotte øje). Andromeda galaksen har en afstand på 2.5 mio. lysår. Det betyder, at det lys vi modtager fra Andromeda, har været undervejs i 2.5 mio. år.

Universet udvider sig, og dermed var afstanden til fjerne objekter mindre tidligere i historien. Udvidelsen misforstås ofte som om Universet udvider sig fra at have været meget lille til at være meget stort. Det er ikke tilfældet! Universet er uendeligt, og har altid været uendeligt. Det er "rum-tiden", der udvider sig, således at der bliver længere mellem alting.

Da Universet er uendeligt stort, kan vi derfor altid finde objekter, der netop nu har en afstand, der svarer til en given alder (som selvfølgelig skal være mindre end Universets alder). Universets alder er i dag bestemt til at være 13.7 mia år.

Det "ældste" signal, vi kan måle i dag, er den kosmiske mikrobølge baggrund, som blev udsendt ca. 300.000 år efter Bing Bang.

Med venlig hilsen
Signe Riemer-Sorensen