25. november 2015

Mark Rudner får ERC-bevilling på ca. 12 mio. kr.

ERC-bevilling

Mark Rudner, der er lektor i faststoffysik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, har fået en bevilling fra det Europæiske Forskningsråd, ERC Starting Grant. Bevillingen på 1,5 mio. Euro (ca. 12 mio. kr.) har en varighed på fem år.

Mark Rudner

Mark Rudner, der er lektor i faststoffysik på Niels Bohr Institutet har fået en bevilling på ca. 12 mio kr. fra det Europæiske Forskningsråd, ERC Starting Grant.

Mark Rudner arbejder med kvanteteknologi, og han beskriver kvanteteknologi som udforskning af en helt ny verden – en verden, hvor udviklingen er gået enormt stærkt siden Niels Bohr for bare 100 år siden kom med sin banebrydende atommodel, som udgør grundlaget for vores forståelse af atomerne og for den kvantemekaniske revolution.

”Hvor det 20. århundrede handlede om at udforske kvantemekanikkens fundamentale love, vil det 21. århundrede handle om at skubbe lovene til nye grænser og lære at kontrollere dem”, siger han, og det er netop dét, han arbejder på.

Mark Rudner arbejder på tværs af forskellige områder af fysikken – fra teoretisk kvantefysik til de fysiske egenskaber af sammensatte systemer. Kvantefysik er den gren af fysikken, der beskæftiger sig med stoffers egenskaber på atomart niveau, mens stoffer med mange partikler, f.eks. elektroner i halvledere, kan opføre sig som én partikel med helt nye egenskaber. Når han fortæller om sin forskning kan man tydeligt mærke, at han virkelig brænder for det, han laver. Han vil gerne være med til at skubbe kvantefysikken til helt nye fronter.

”Et af de centrale emner for min forskning er at finde nye måder til at kontrollere komplekse kvantemekaniske systemer, hvilket vil kunne åbne nye døre for kvanteteknologi. Dette kræver imidlertid  udvikling af materialer med specifikke nye egenskaber, hvilket er en stor udfordring. Ideen er i stedet at udnytte, at udviklingen indenfor den eksperimentelle fysik har ført til helt nye muligheder for dynamisk kontrol af komplekse kvantesystemer ved hjælp af lasere og kraftfulde mikrobølgekilder, så måske kan disse værktøjer være med til at realisere nye fænomener i de materialer, vi allerede kender til”, fortæller Mark Rudner.

Med ERC-bevillingen vil Mark Rudner kunne udvide sin forskningsgruppe med fem nye stillinger.

Kontakt

Mark Spencer Rudner, Lektor i faststoffysik, Condensed Matter Physics, rudner@nbi.ku.dk