3. januar 2012

Stjerneformidler Anja C. Andersen får Fakultetets formidlingspris

Anja C. Andersen er astrofysiker og forsker i stjernestøv, og samtidig er hun en stjerneformidler. Hun er lektor på Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet, og for sit ekstraordinære bidrag til formidling af fakultetets forskning tildeles Anja Andersen Det Naturvidenskabelige Fakultets Formidlingspris 2011.

Anja C. Andersen er astrofysiker og forsker i stjernestøv, og samtidig er hun en stjerneformidler. Hun er lektor på Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet, og for sit ekstraordinære bidrag til formidling af forskningen tildeles hun Fakultets Formidlingspris 2011.

"Det er virkelig fedt at få en pris af éns arbejdsplads. Det betyder meget at blive set og mærke, at man bliver anerkendt af kollegaer og chefer for det arbejde, man gør", siger Anja Andersen, der mener, at det er vigtigt at fortælle omverdenen og især de unge om den nye spændende forskning.

Anja Andersen er en eminent foredragsholder, der virkelig forstår at fortælle om sit stof på en medrivende måde, som griber tilhørerne. Det har ført til adskillige formidlingspriser, blandt andet Rosenkjærprisen fra Danmarks Radio i 2006, og så kom der endnu mere efterspørgsel på hende som foredragsholder, men hun har valgt at prioritere skoler og gymnasier, hvor hun med rekruttering for øje kan fortælle om astronomiens spændende univers. Hendes foredrag er aldrig de samme, men tager udgangspunkt i de nyeste opdagelser og den nyeste frontforskning.

Hun fik selv tændt sin interesse for astronomi, da hun gik i 7. klasse og fik besøg af Uffe Gråe Jørgensen, der kom og fortalte om astronomi. Hun gik direkte hjem til sine forældre og proklamerede, at hun ville være astronom. Det blev hun og er nu kollega med Uffe Gråe.

Forsker i stjernestøv

Anja Andersen forsker i stjernestøv og hvordan støvet samler sig og danner nye stjerner og galakser. "Jeg er nok en lidt atypisk astronom, for jeg står også meget af tiden i laboratoriet og forsker i meteoritters kemiske sammensætning for at bruge den viden til teoretiske modeller af, hvordan solsystemer kan være dannet", siger hun og fortæller, at det, der er så spændende ved forskning er, at man leder efter svar på universets store grundlæggende spørgsmål.

Det er det spændende ved forskning, og hun elsker uforudsigeligheden og det, at intet er giver på forhånd – det er jagten efter nye opdagelser, der driver hende som forsker. Men forskning er ofte en lang og sej proces, hvor der kan gå flere år før man har nye resultater og en opdagelse publiceres.

"Med formidling kan jeg bruge en helt anden side af mig selv. Når man holder et foredrag er der en umiddelbar feedback. Der er kontant afregning her og nu om man fanger sine tilhørere og formår at formidle sit budskab", siger hun. Og det gør hun – fanger sit publikum, både som foredragsholder og som forfatter. Anja Andersen har skrevet fem populærvidenskabelige bøger om astronomi, bl.a. to børnebøger, og hun er fast klummeskriver i Weekendavisen. Foruden at hun er hyppig gæst i radio og tv.

Det Naturvidenskabelige Fakultet uddeler Formidlingsprisen 2011 til Anja Andersen, der har ydet en ekstraordinær indsats på det formidlingsmæssige område. Prisen er på 25.000 kr. Prisen overrækkes ved en reception torsdag den 5. januar på Dark Cosmology Centre.