26. april 2012

Johan Fynbo udnævnes til professor i astrofysik

Johan Fynbo udnævnes til professor i astrofysik i Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet.

Professoratet er med særlige opgaver (MSO) og har tilknytning til Johan Fynbos ERC-projekt om galakser i det tidlige univers. I forskningsprojektet arbejder han med observationer af de første galakser, som blev dannet efter Big Bang - fra de første små ansamlinger, der langsomt kollapsede på grund af tyngdekraften og som derefter dannede større strukturer. Den proces er stærkt afhængig af en dominerende, men ukendt form for stof – mørkt stof. Johan Fynbo er specielt interesseret i at undersøge disse tidlige galakser med en vifte af uafhængige metoder for derved at få et mere komplet billede af de galakser, der fandtes de første få milliarder år efter Big Bang.

Johan Fynbo er kandidat i matematik og fysik fra Århus Universitet i 1996, og begyndte derefter sit ph.d.-studium, som blev udført primært i Århus, men også ved Space Telescope Science Institute i Baltimore og et år ved ESO i Tyskland. Efter sin ph.d. i april 2000 arbejdede han igen to år ved ESO i Tyskland og derefter to år ved Institut for Astronomi på Århus Universitet på et Carlsberg stipendium. I 2004 blev han ansat som lektor på Niels Bohr Institutet.

Desuden er han en eminent underviser og fik i 2010 prisen som årets underviser og vejleder på Niels Bohr Institutet. I øjeblikket har han fem ph.d.-studerende.