26. januar 2012

Fire nye forskerbevillinger til unge NBI-forskere

Fire forskere på Niels Bohr Institutet har modtaget bevillinger fra VILLUM FONDENs Young Investigator Programme, der støtter særligt talentfulde yngre forskere indenfor teknik og naturvidenskab.

Anders Tranberg

Anders Tranberg får 4,1 mio. kr. til projektet "Matter/Antimatter asymmetry (QCD)"

Anders Tranberg er teoretisk fysiker på Niels Bohr Institutet og Niels Bohr Internationale Akademi. Hans projekt går ud på at forklare, hvorfor der er mere stof end antistof i universet. I kvantemekanikken optræder partikler og antipartikler på lige fod, og derfor skulle man forvente, at de også ville blive skabt i Big Bang i lige store mængder. Det gjorde de ikke!

Siden 60'erne har man vidst, hvad der skal til for at skabe en sådan asymmetri, og man ved, at denne proces fandt sted i den første brøkdel af et sekund efter universets skabelse. Men man kan ikke genskabe den observerede asymmetri indenfor partikelfysikkens Standardmodel. På den anden side skal der ganske lidt ekstra til (en ekstra tung neutrino, to Higgs'er i stedet for en, nye vekselvirkninger mellem kendte partikler, supersymmetri) for at det virker; og altsammen ved energier svarende til, hvad der netop nu opnås ved LHC.

"Mit projekt går ud på at udføre præcise beregninger af, hvor stor en stof-antistof asymmetri, der skabes i hver af disse såkaldt 'minimal-udvidelser' af Standard Modellen. Derved får man blandt andet et fingerpeg om, hvad man skal søge efter lige så snart, man har fundet den første Higgs!", siger Anders Tranberg. Bevillingen giver mulighed for en 3-årig ansættelse af en post.doc.

Martin Pessah

Martin Pessah 4,5 mio. kr. til projektet "Fundamentale astrofysisk processer i plasmaer"

Martin Pessah er teoretisk astrofysiker på Niels Bohr Internationale Akademi og Niels Bohr Institutet. Hans forskningsprojekt går ud på at forske i forståelsen af de grundlæggende plasma-processer og udforske deres konsekvenser for en række astrofysisk fænomener såsom vækst-skiver rundt om stjerner og sorte huller, rummet mellem stjernerne og galaksehobe.

Young Investigator-legatet fra Villum Fonden er 3-årigt, og med legatet på 4,5 mio. kr. bliver det muligt at ansætte to forskere med ph.d.-grad og danne en ny forskningsgruppe, der skal være i front med forskningen indenfor teoretisk astrofysik. Legatet gør det også muligt at anskaffe kraftfulde computere samt rejser

Poul Martin Bendix

Poul Martin Bendix får 3,4 mio. kr. til projektet "Biophysical study of cytoskeletal filaments and membrane shaping proteins in membrane protrusions"

Poul Martin Bendix er adjunkt i forskningsgruppen Biokompleksitet på Niels Bohr Institutet. Hans projekt går ud på at udforske dynamiske membranstrukturer i celler.

"Cellens funktioner som bevægelse, transport, kommunikation eller metastase afhænger i høj grad af cellens evne til at reformere membranens topologi (rumlige struktur). Vi vil undersøge, hvordan proteiner fra cellens skelet i samspil med andre proteiner kan skabe membran-topologier med høj krumning. Specielt vil vi studere dannelsen af membrantuber, som er essentielle for mange af cellens funktioner", fortæller Poul Martin Bendix. Bevillingen vil blive brugt til løn samt nyt udstyr.

Joachim Mathiesen

Joachim Mathiesen får 6,4 mio. kr. til projektet 'Earth Patterns'.

Joachim Mathiesen er lektor i forskningsgruppen Biokompleksitet på Niels Bohr Institutet. Hans projekt skal udforske væskestrømning og sprækkedannelse i Jordens skorpe.

"Vi agter i dette projekt at udvikle en samlet teori for væskestrømning og sprækkedannelse i porøse materialer ved at benytte statistisk fysik og teorien om kontinuerte systemer. En samlet teori vil kunne bidrage til en bedre forståelse af sedimenteringsprocesser og forvitringen af bjergarter, samt give en bedre indsigt i teknikker til indfangning af drivhusgasser", fortæller Joachim Mathiesen.

Han forklarer, at vand er altafgørende for dannelsen af en stor del af de mønstre, som ses i Jordens skorpe, blandt andet igennem dets rolle i kemiske reaktioner og i transporten af materie. Selvom vand reagerer på mange niveauer i rum og tid og i mange forskellige materialer, så er det ofte muligt at lave generelle modeller, som beskriver de mønstre, der dannes. Bevillingen løber frem til 2017 og giver mulighed for ansættelse af to ph.d.-studerende og en til to postdoc’s.