04. maj 2011

Quantop får stor amerikansk bevilling

Kvante-teknologi er ikke længere science-fiction – det er virkelighed. Med en bevilling på 9 mio. kr. til Center for Kvanteoptik på Niels Bohr Institutet fra det amerikanske forsvar til udvikling af sensorer til at måle bittesmå kræfter og ekstremt svage magnetfelter, er kvantefysikken for alvor trådt ind i den realistiske verden.

"Vi er verdenskendte eksperter i at kunne udføre målinger ved manipulation af kvantetilstande og atomers sammenfiltring. Det er begrundelsen for, at vi har fået denne forskningsbevilling", fortæller professor Eugene Polzik, der leder forskningscenter for kvanteoptik, Quantop på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Ekstrem stor følsomhed

Eugene Polzik fortæller, at centret har udviklet sensorer på omkring 2 cm til måling af små magnetfelter ved hjælp af kvante-optik, men det er meget interessant at kunne lave dem endnu mindre, så man kan komme tættere på emnet og måle endnu mindre magnetfelter. Så de skal udvikle en helt ny teknologi, og til det skal de anvende kvanteoptisk teknik. "Vi vil bruge atomer til måling af et magnetfelt og på dén måde opnå en ekstrem stor følsomhed", fortæller Eugene Polzik.

Der skal også udvikles sensorer til at måle elektriske signaler. Ved almindelig rumtemperatur har alle målinger såkaldt 'støj' eller unøjagtigheder. Her vil de lave målinger ved det absolutte nulpunkt, som er minus 273 grader C. Den ekstreme afkøling sker med sammenpresset og sammenfiltret laserlys i kontakt med et elektrisk kredsløb. Forskningen går nu ud på at udvikle en metode til at forbinde lyset med elektronikken.

Det amerikanske forsvar, American Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) har ialt givet 12 mio. kr. til projektet, som dels går til the US National Institute for Standards and Technology og dels til Center for Kvanteoptik, Quantop på Niels Bohr Institutet, som får 9 mio. kr. over en periode på 5½ år. Centret har 20 forskere, og den nye bevilling vil betyde to nye stillinger til en ph.d. og en postdoc.