19. januar 2011

Mogens Høgh får fornem norsk forskningspris

Professor i biofysik Mogens Høgh Jensen får tildelt den norske Gunnar Randers Forskningspris som anerkendelse for sin banebrydende forskning i komplekse systemer.

"Mogens Høgh Jensens har ydet enestående bidrag til mange problemer indenfor moderne fysik, specielt angående fase-overgange og kritiske fænomener såvel som kaosteorier, turbulens og komplekse systemer. Hans arbejde har ført til en større fundamental forståelse indenfor mange områder af materialeforskning, komplekse materialer og processer i biologiske systemer", lyder priskomitéens begrundelse for tildelingen af året pris til Mogens Høgh Jensen.

Han modtog oplysningen om prisen, mens han ophold sig i Bangladore i Indien i forbindelse med et forskningssamarbejde, og via mobilen udtrykte en meget glad Mogens Høgh: "Prisen betyder utroligt meget for mig. Som forsker ved man måske ikke altid, om ens arbejde bliver anerkendt, man er jo i en hvirvelvind af konkurrence med andre grupper hele tiden. Når en komité af højt ansete forskere peger på en og indstiller til en pris, føler man, at ens kolleger rundt i verden har 'godtaget' hvad man har lavet".

Han tilføjer, at det giver et kæmpe tilfredsstillelse. Forskning er en meget specielt arbejde, man bliver tit usikker på om man kan bidrage med noget nyt, fordi så mange andre også prøver hele tiden. Når det lykkes, er det er stor oplevelse. Det er ligeledes en anerkendelse af, at man har deltaget i gode samarbejder verden over.

Samarbejdet er virkelig verden over, og i en række år har Mogens Høgh haft et særligt godt forhold til norske videnskabelige kredse gennem sit forskningssamarbejde og som opponent ved disputatser.

Prisoverrækkelse af Kong Harald

Gunnar Randers' Forskningspris blev indstiftet i 2001 af det norske Institute for Energy Technology, og prisen uddeles hvert andet år til anerkendelse af videnskabelig forskning indenfor fysikkens områder, specielt arbejde, som fører til fremskridt af grundlæggende ny viden og teknologiske fremskridt.

Prisen vil blive givet ved en festlighed den 4. maj, og den højtidelige overrækkelse vil blive foretaget af den norske kong Harald. Desuden vil den norske forskningsminister, Tora Aasland og direktør i Norges forskningsråd, Arvid Hallen være til stede. Med prisen følger 100.000 norske kr.