18. maj 2011

Ben Mottelson i fornemt selskab i American Philosophical Society

Professor ved Niels Bohr Institutet, Ben Mottelson er blevet udnævnt til medlem af det fornemme American Philosophical Society, som blev grundlagt af den amerikanske statsmand og videnskabsmand Benjamin Franklin.

"Ben Mottelson er en af giganterne i teoretisk atomfysik", lyder begrundelsen for udvælgelsen fra American Philosophical Society. De fremhæver, at han sammen med Aage Bohr opdagede sammenhængen mellem den samlede bevægelse og de enkelte partiklers bevægelse i atomkerner og således skabte den moderne ramme for at forstå atomkerners måde at opføre sig på.

Sammen med Pines og Bohr udviklede han den banebrydende anvendelse af BCS teorien om kerners par-koalision, som minder om superledning. Han har været en stor international skikkelse, grundlægger og direktør for Det Europæiske Center for Nuclear Teori og fortaler for internationalt samarbejde.

Han er stadig videnskabeligt aktiv med fokus på to nye områder: menneskeskabte kvantemekaniske systemer f.eks. metalliske klynger, kvantepunkter, og ultrakolde atomare skyer, der, som han har vist, med udbytte kan betragtes som 'kunstige' atomkerner; - en nyfortolkning af grundlaget for kvantemekanikken, hvor det centrale spørgsmål, han nu bakser med, er tilfældighedernes rolle i teorien.

Mens American Philosophical Society således har mange og vægtige grunde til Ben Mottelsons udnævnelse, er han selv meget mere beskeden på sin egen lune facon.

"Det er en stor glæde at modtage en anerkendelse for mit arbejde fra the American Philosophical Society", fortæller Ben Mottelson. Han siger, at hans arbejde altid har været en stor tilfredsstillelse, og han har haft et fantastisk samarbejde med Aage Bohr.

Aage Bohr og Ben Mottelson modtog i 1975 Nobelprisen for deres udforskning af atomkernens struktur.

Nobelpris i fysik

Ben Mottelson er født i Chicago, USA og fik sin uddannelse ved Harvard University. Efter at have fået sin ph.d. i kernefysik, bragte et stipendium ham i 1950 til Niels Bohr Institutet, hvor han begyndte et samarbejde med fysikeren Aage Bohr. De beskrev deres udforskning af atomkernens struktur i værket, Nuclear Structure, som er i to bind, der udkom i 1969 og 1975.

Aage Bohr og Ben Mottelson blev i 1975 tildelt Nobelprisen i fysik for opdagelsen af sammenhængen mellem atomkernens samlede bevægelse og partiklernes bevægelse i atomkernen samt for udviklingen af teorien om atomkernens struktur baseret på denne sammenhæng. De delte prisen med den amerikanske fysiker, James Rainwater.

Fremme nyttig viden

The American Philosophical Society, der er det ældste lærte selskab i USA, blev grundlagt i 1743 af en af oplysningstidens mest fremtrædende mænd, Benjamin Franklin med det formål at 'fremme nyttig viden'. Idag er selskabet inddelt i tre kategorier: Matematiske og Fysiske Videnskaber, Biologiske Videnskaber og Samfundsvidenskab.

Ben Mottelson er naturligvis medlem af kategorien for de matematiske og fysiske videnskaber, og man kan være amerikansk eller internationalt medlem. Selvom Ben Mottelson er født amerikaner, er han internationalt medlem, da han har været dansk statsborger siden 1971.

Han er nu adjungeret professor, og her i en alder af 85 år er han stadig meget aktiv og kommer næsten hver dag ind på instituttet for at arbejde på nye videnskabelige artikler. Transporten frem og tilbage foregår på cykel – 12 km hver vej, og han spurter op ad trappen til 2. sal, hvor han har kontor ved siden af biblioteket, som han flittigt kommer i for at læse de videnskabelige magasiner og følge med indenfor sit forskningsområde.

Tidligere medlemmer af selskabet er blandt andre George Washington, Thomas Jefferson, Charles Darwin, Thomas Edison, Louis Pasteur og Albert Einstein. Ialt har selskabet 1004 udnævnte medlemmer, og heraf har de 240 modtaget Nobelprisen. I sandhed et fornemt selskab.