24. februar 2010

Robert Feidenhans’l får toppost i europæisk forskningscenter

Robert Feidenhans’l, professor i nanofysik på Niels Bohr Institutet er blevet udnævnt til den prestigefyldte post som bestyrelsesformand for det nye store europæiske forskningscenter, XFEL i Hamborg.

Den Europæiske Fri-Elektron Røntgenlaserfacilitet, European XFEL, der er under opbygning, vil i 2014 generere ekstrem intens røntgenstråling, der er milliard gange stærkere end de bedste traditionelle røntgenkilder i dag. Røntgenstrålingen bliver et superværktøj, der vil give helt nye muligheder for forskning i materialer og proteiner og udføre avancerede eksperimenter med strukturen og dynamikken i de enkelte partikler. 

”Det bliver en meget spændende, men også en forskningspolitisk udfordring at få Europa helt i front på det forskningsområde. De danske forskningsgrupper har spillet en stor rolle i udviklingen af synkrotronstrålingen i Europa, og vi håber, at European XFEL vil åbne op for mange nye forskningsområder”, siger Robert Feidenhans’l.

Han er internationalt anerkendt for sin forskning indenfor eksperimentel nanofysik, hvor han arbejder med at udvikle røntgenteknik til at se på finere og finere detaljer i materialer – helt ned på atomplan. Blandt andet udvikler han nye metoder til medicinske diagnoser, f.eks. kræft og til at studere geologiske aflejringer for at få mere olie op af undergrunden.

Danmark underskrev i november 2009 den internationale aftale om etableringen af European XFEL og er et af de europæiske lande, der med Tyskland i spidsen, er gået sammen om den fælles forskningssatsning til mere end én mia. euro.

”Med vores engagement i European XFEL får vi for alvor styrket den danske position på området for røntgen- og synkrotronstråling, som vi i flere årtier har været med til at præge udviklingen af i Europa. Det er derfor særdeles glædeligt, at en dansk forsker nu står i spidsen for det europæiske samarbejde om det, der bliver et af verdens mest avancerede forskningscentre, der kan udnyttes til nye spændende videnskabelige opdagelser”, siger vicedirektør i Forsknings- og Innovationsstyrelsen Hans Müller Pedersen.