11. juni 2010

Professor Eugene Polzik modtager pris

Professor Eugene Polzik er blevet udnævnt til Moore Distinguished Scholar 2010 i fysik som anerkendelse for sit arbejde med kvanteinformation, kvanteoptik og kvantemetrologi.

Moore Distinguished Scholar Prisen blev oprettet af Moore Foundation i 2000. Grundlæggeren af Intel, Gordon Moore er også kendt for 'Moores lov', som han udarbejdede i 1965. Loven siger, at antallet af transistorer, som industrien vil være i stand til at placere på en chip, vil fordobles hvert eller hvert andet år - en tendens, der indtil nu viser sig at være korrekt.

Prisen uddeles af California Institute of Technology (Caltech) og gives én gang om året til en forsker indenfor fysik, matematik eller astronomi. Blandt de tidligere modtagere af prisen er Steven Hawking og Ed Witten, for blot at nævne to.

Eugene Polzik er anerkendt for sit arbejde med kvanteinformation, kvanteoptik og kvantemetrologi - områder, der er i fokus for forskningen på en række førende universiteter verden over, blandt andet Caltech.

Moores lov fungerer som en stærk motivation for forskningen i kvanteinformation. En af konsekvenserne af loven er, at størrelsen af en transistor på en computerchip bliver mindre og mindre for hver ny generation af computere. Det forventes derfor, at størrelsen i sidste ende vil komme ned på atomar skala. På det punkt vil informationsbehandling være underlagt lovene om kvanteinformation, som er markant forskellige fra de love, som definerer funktionen af 'klassiske' computere.

Som Moore Distinguished Scholar er professor Polzik er inviteret til at holde foredrag på Caltech i Californien.