27. januar 2010

EliteForskerpris til ung astrofysiker

Signe Riemer-Sørensen, astrofysiker og ph.d. fra Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet får Det Frie Forskningsråds Ung Eliteforskerpris, der gives til de mest talentfulde unge forskere.

Signe Riemer-Sørensen kombinerer noget så forskelligartet som astro- og partikelfysik i sin forskning, der på samme tid handler om det største i universet, galakserne - og universets letteste små partikler, kaldet neutrinoer.

Neutrinoer er ekstremt små elementarpartikler, der er så små, at de sjældent vekselvirker med andet stof. De farer gennem universet uden at støde ind i hverken jordklodens materiale eller de enkelte atomer. I Standardmodellen for partikelfysik er neutrinoer beskrevet som masseløse, men laboratorie-eksperimenter og astronomiske observationer viser, at de har en masse. Hvad mere er, påvirker neutrinoernes masse faktisk dannelsen af stjerner og galakser i det tidlige univers.

”Jeg er meget fascineret af, at der er så meget i universet, vi ikke forstår. Vi kan hverken forklare neutrinoerne eller det mørke stof, og alligevel ved vi, at de påvirker universets største strukturer som galakser og galaksehobe, så ved at udforske det største kan vi undersøge det mindste”, siger Signe Riemer-Sørensen.

Prisen overrækkes onsdag den 27. januar på Glyptoteket, hvor videnskabsminister Helge Sander og Kronprinsesse Mary hædrer i alt 45 dygtige forskere fra hele landet med forskellige forskerpriser. Signe Riemer-Sørensen modtager Ung Eliteforskerpris på 200.000 kr. Hun skal nu fortsætte sin forskning på University of Queensland i Australien, hvor hun har fået en post.doc.-stilling.