29. juni 2009

Erik Høg får russisk medalje

Lektor emeritus Erik Høg er blevet tildelt den russiske Struve Medalje for sit store bidrag til udviklingen af astrometri fra Jorden og fra rummet. Erik Høg fik overrakt medaljen ved en højtidelighed i Sankt Petersborg.

Astrometri er den gren af astronomien, hvor man måler stjerner og andre himmellegemers positioner. Måler man meget nøjagtigt over en årrække, kan man beregne stjernernes bevægelser og deres afstande fra Jorden. Det har astronomer gjort i årtusinder, men i de seneste 50 år har astrometrien gennemgået en kolossal udvikling med hensyn til nøjagtighed og antallet af stjerner, og Erik Høgs bidrag har haft afgørende betydning for dén udvikling.

Hans bidrag ligger indenfor flere områder – både observationer og idéer og udvikling af nye instrumenter. Han udviklede siden 1960 fotoelektrisk astrometri ved brug af tælling af de enkelte fotoner, nyt design af ESA satellitten Hipparcos, der blev opsendt i 1989, nyt eksperiment på Hipparcos, der resulterede i Tycho-2 kataloget med 2.5 millioner stjerner, og forslaget til en ny satellit, Roemer, hvor anvendelse af CCDer betød 100.000 gange højere effektivitet. Det resulterede i vedtagelsen af en ny ESA satellit, Gaia, der skal opsendes i 2012.


Struve Medaljen er opkaldt
efter F.G.W. Struve, der i 1839
grundlagde Central
Astronomical Observatory i
Pulkovo. Medaljen uddeles
af the Russian Academy of
Sciences.

Samarbejdet med russerne i årene 1990-91 var vigtigt for, at han kunne forelægge sin ide om Roemer satellitten i 1992. Arbejdet med astrometri har været hans livsværk.

”Jeg kom ind i astrometri, da jeg som studerende i 1953 fik til opgave at arbejde med meridiankredsen, der netop var opstillet i Brorfelde som observatoriets hovedinstrument. Mine lærere var Peter Naur og Bengt Strömgren, som begge betød meget for mig”, fortæller Erik Høg, der stadig er meget aktiv med foredrag rundt om i hele landet og i udlandet og med at skrive astrometriens historie gennem 2000 år.