06. maj 2009

Anja Andersen hædres for sublim formidling

Svend Bergsøes Fond har tildelt årets Formidlingspris til astrofysiker Anja C. Andersen for hendes sublime formidling af viden om universet overfor børn, unge og den brede befolkning. 

  Astrofysiker Anja C. Andersen, Dark
Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet
modtager Svend Bergsøe Fondens
Formidlingspris. Fotograf: Claus Boesen

Anja Andersen er astrofysiker på Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet, og hun forsker i stjernestøv og dannelsen af komplekse molekyler, planeter og stjerner.

Hun er internationalt anerkendt for sin forskning, som hun har skrevet en omfattende række videnskabelig artikler om, men hun har også skrevet fire populærvidenskabelige bøger og omkring 40 populærvidenskabelige artikler, og desuden holder hun imponerende mange foredrag for folkeskole- og gymnasieelever og i foreninger og er en hyppig gæst i radio og TV.

”Anja Andersen er en gudbenådet formidler og en ildsjæl med et ønske om, at hendes forskning og formidling skal have samfundsmæssig værdi. Hun vil give børn og unge en interesse for den naturvidenskabelige forskning og forsøge at afmystificere universet for de voksne. Dertil kommer hendes utrættelige arbejde for at fremme antallet af kvindelige forskere”, lyder begrundelsen fra fondens bestyrelse.

Tidligere prismodtagere er blandt andre Holger Beck Nielsen, professor på Niels Bohr Institutet, socialrådgiver Hanne Reintoft, Søren Ryge Petersen fra Danmarks Radio, fysiker og musiker Peter Bastian, og fysiker og Mars-forsker Jens Martin Knudsen.

Prisen overrækkes ved en reception den 6. maj. Med prisen følger 100.000 kr.