17. juni 2009

Amalienborgprisen til Dorthe Dahl-Jensen

”To fremtrædende professorer ved Københavns Universitet får Amalienborgprisen som påskønnelse for deres – i bogstaveligste forstand – dybdeborende forskning i Grønland, der har gjort os klogere på Jordens og de klimatiske forholds udvikling”, sagde Dronning Margrethe i sin tale til årets to prismodtagere, professor i isfysik Dorthe Dahl-Jensen, Niels Bohr Institutet og professor i geologi Minik Rosing, Geologisk Museum.

Prisoverrækkelsen fandt sted onsdag den 17. juni på Amalienborg i Christian IX’s Palæ. Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond indstiftede i 1972 Amalienborgprisen for at støtte og opmuntre forskning på højt videnskabeligt niveau, danske forfattere eller socialt engagerede folk, der har gjort et særligt fremragende stykke arbejde.

Professor Dorhe Dahl-Jensen

Dorthe Dahl-Jensen er leder af de grønlandske iskerneboringer. NEEM-projektet (North Greenland Eemian Ice Drilling) midt inde på indlandsisen i Nordvestgrønland skal bore gennem den næsten 3 kilometer tykke iskappe. Forskningen i iskernernes indhold af blandt andet luft og støv skal kortlægge klimaet næsten 130.000 år tilbage i tiden.

”En fascinerende rejse ned til den forrige mellemistid, Eem-tiden. Ved at kortlægge fortidens skiftende klima kan man samtidig lave modeller for udviklingen af fremtidens klima. Dorthe Dahl-Jensen bruger dermed dygtigt fortiden til at forklare og skabe forståelse for fremtiden”, sagde dronningen i sin tale til Dorthe Dahl-Jensen.

Professor Minik Rosing

Om professor Minik Rosings arbejde talte dronningen om hans forskning i verdens ældste klipper i Vestgrønland og udforskningen af en unik 3.8 milliarder år gammel ’tidslinje’ fyldt med spændende spor af det tidlige liv på Jorden samt om han helt revolutionerende teori om, at det var verdenshavenes mikrober, der for næsten 4 milliarder år siden udviklede kulstofpartikler og ilt og dermed dannede de store mængde granit, som vi i dag kender som klodens kontinenter.

Amalienborgprisen uddeles lejlighedsvis, og siden den blev indstiftet har den kun været uddelt 11 gange, sidste gang var i 2005.

Årets to prismodtagere professor Dorthe Dahl-Jensen og professor Minik Rosing modtager hver 100.000 kr. og samtidig får de overrakt Amalienborgmedaljen, som blev skabt af professor Mogens Bøggild i 1983.