Lyshastighed

Der er igennem historien blevet udtænkt mange forskellige og utroligt spændende og imponerende måder, at måle lysets hastighed (eller lysets tøven) på. Mange af disse forsøg er dog hverken særligt præcise eller belejlige at gennemføre i et laboratorium, sammenlignet med de forsøg der er blevet fundet på/opdaget sidenhen, og vi fokuserer her på et af de mere moderne og tilgængelige forsøg til måling af lysets hastighed.

I denne workshop skal der både arbejdes med forsøg, der kan måle lysets hastighed i normal luft, og andre forsøg hvor det vises, at lysets hastighed ændrer sig når det bevæger sig igennem andre medier, såsom luft eller glas. På denne måde får I både mulighed for, at indsamle data til en kvantitativ bestemmelse af lysets hastighed i luft, og til at bruge et apparat lavet til afstandbedømmelse, til at finde lysets hastighed i vand, plexiglas m.m.

Undervejs I forløbet vil vi også diskutere nogle af de interessante fænomener, som for eksempel ændringen af lysets hastighed i forskellige medier giver anledning til. Vi fremlægger, stiller spørgsmål og diskutere de forskellige aspekter af lys som hører med til forsøgene, og sikrer os på denne måde, at I alle kommer herfra med en dybere forståelse af lysets forunderlige natur, og hvordan det undersøges eksperimentelt.

Forhåbningen er også, at I vil gå herfra med en masse nye spørgsmål, som vil motivere jer til at undersøge og lære mere om lys, fysik og vores univers i sin helhed.