Jens Martin Knudsen

Jens Martin Knudsen blev manden, der i 1990'erne knyttede Danmark til NASA og international Mars-forskning med deltagelse i blandt andet Mars Pathfinder- og Mars Exploration Rover-missionerne. Samtidigt var Jens Martin Knudsen en fremragende formidler, der gjorde fysikken nærværende for studerende og folk omkring ham.

11. september 2014

Del 1: Ophavsmanden bag dansk Mars-forskning
I 1990'erne blev Jens Martin Knudsen manden, der knyttede NASA til Danmark i international Mars-forskning. Men i virkeligheden mente han selv, han skulle have brugt sit liv på fysikundervisning.

Læs mere

14. oktober 2014

Del 2: Mars og Brasiliens røde jord
Jens Martin Knudsen opgav udlandet og vendte hjem til Danmark i 1973 for at studere meteoritter. Men noget var sat i gang, for måske er der en sammenhæng mellem Mars og Brasiliens røde jord.

Læs mere

14. oktober 2014

Del 3: Invitation fra NASA
I midten af 1970'erne begyndte Jens Martin Knudsen at læse om NASA's Viking-missioner til Mars, og det inspirerede ham til en række eksperimenter, hvoraf især et af dem skulle gøre ham berømt.

Læs mere

14. oktober 2014

Del 4: Danske magneter på Mars
Jens Martin Knudsen og hans gruppe bliver inviteret af NASA til at deltage i Pathfinder-missionen til Mars i 1997, men en række problemer er lige ved at spænde ben for projektet.

Læs mere

14. oktober 2014

Del 5: Udvikling af instrumenterne
Efter mange forhindringer bliver det endelig afgjort, at den danske Mars-gruppe skal deltage i NASA-missionen Pathfinder i 1997, og så begynder det store arbejde med at udvikle instrumenterne.

Læs mere

15. oktober 2014

Del 6: Marsstøvet analyseres
Inden han døde, nåede Jens Martin Knudsen at opleve det første Mössbauer-spektrum optaget på en anden planet, og endelig fik han svar på, om Mars' røde farve var dannet af rust.

Læs mere

23. januar 2015

Del 7: Dansk Mars-forskning på nye missioner
Jens Martin Knudsen døde i 2005, men dansk Mars-forskning er fortsat med deltagelse i flere NASA-missioner til vores naboplanet, og i dag forbereder forskerne den næste mission, Mars 2020.

Læs mere