23. august 2009

Margrethe og Niels Bohr i haven ved Carlsberg Æresbolig. Billledkilde: Niels Bohr Archive.

Gamle Carlsbergvej, Valby

Carlsberg Æresbolig 

Carlsbergbryggeriet blev grundlagt af Jacob Christian Jacobsen (1811 - 1887) i Valby, lige udenfor København.

Det blev opkaldt efter hans søn Carl (1842 - 1914). Jacobsen den ældre etablerede sit hjem der i 1854. Da han døde i 1887 stod der i hans testamente, at når villaen havde været beboet af Carl resten af sit liv skulle det "overdrages som fribolig på livstid til en ved sin virksomhed i videnskab, litteratur, kunst eller på anden måde af samfundet fortjent mand eller kvinde". Beboerne skulle vælges af det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, hvor driften skulle være Carlsberg Fondets ansvar. En stor velgører af dansk videnskab som blev oprettet af Jacobsen i 1876.

  Elephant porten udenfor Carlsberg Museum.
Billedkilde: Berlingske Tidende.

Den mest prominente beboer af æresboligen var Niels Bohr som boede der fra 1932 til hans død i 1962. Efter den sidste beboer døde i 1995 blev æresboligen ændret til Carlsberg Akademi, hvor det nu er Carlsbergfondet der bruger stueetagen som konferencecenter mens den øverste etage udgør en lejlighed til prominente gæsteforskere i en begrænset periode. Jacobsens villa er nabo til Carlsberg Laboratoriet som blev grundlagt af Jacobsen i 1875 som en institution til kemisk forskning i forbindelse med bryggeriet.

Carlsbergs besøgscenter på Gamle Carlsbergvej 11, DK-2500 Valby er nu åbent for besøgende fra kl. 10.00 til 16.00 tirsdag til søndag. Det er et kombineret museum og udstillingscenter som giver den besøgende information om bryggeriets historie og løbende aktiviteter. Et glimt af æresboligen kan man få på rundvisningen.

Næste side >>