20. juli 2012

De sidste år

Hjemvendt til Danmark efter Anden Verdenskrig gik Niels Bohr i gang med at genetablere sit institut. Krigen havde lagt lidt af en dæmper på de internationale besøg, og samtidig var det småt med pengene i den danske stat.

Alligevel lykkedes det Niels Bohr at gennemføre en omfattende udvidelse af instituttet og dets ressourcer. Institutet for Teoretisk Fysik blev endnu engang et sted, hvor forskere fra hele verden kunne mødes og diskutere frit.

Niels Bohr foran sit Instiut for Teoretisk fysik i 1957

Niels Bohr foran sit Instiut for Teoretisk fysik i 1957. I 1965, på 80 års dagen for hans fødsel, blev det officielt omdøbt til Niels Bohr Institutet.

Niels Bohr oprettede sammen med en række kollegaer Forsøgsanlægget Risø i 1955. Det var en eksperimentel afdeling med en moderne accelerator, som skulle bruges til at forske i den fredelig udnyttelse af atomenergi.

Niels Bohr var også en drivende kraft bag oprettelsen af det europæiske center for kerneforskning, CERN, i Geneve. I 5 år organiserede og husede hans CERNs teoretiske afdeling på instituttet, indtil den i 1957 blev overført til Geneve.

Niels og Margrethe Bohr med deres børn, svigerbørn og børnebørn på Niels Bohrs 70-års-fødselsdag i 1955

Niels og Margrethe Bohr med deres børn, svigerbørn og børnebørn på Niels Bohrs 70-års-fødselsdag i 1955.

Niels Bohrs opdagelser revolutionerede videnskaben, og han bliver ofte betragtet som en af det tyvende århundredes største fysikere. Men han standsede ikke der. Han kæmpede uophørligt for at føre verden ind på en kurs, som han troede ville bringe fred og en ny velstand til alle. 

Niels Bohr døde den 18. november 1962 i en alder af 77 år. Han ligger begravet på Assistens Kirkegård i København.

<< Forrige side