Nyheder om Partikelfysik i 2017

Årets forskningsgennembrud 2017

22. december 2017

Årets forskningsgennembrud 2017Årets videnskabelige forskningsgennembrud i 2017 i de internationalt anerkendte tidsskrifter, Science og Physics World, går til det store forskningssamarbejde, der førte til den første observation af tyngdebølger.

Læs mere

Dybt under Antarktis' overflade gav IceCube ny viden om høj-energi neutrinoer

23. november 2017

Dybt under Antarktis' overflade gav IceCube ny viden om høj-energi neutrinoerForskere fra Niels Bohr Institutet har sammen med kolleger fra hele verden målt neutrinoer i kosmisk stråling ved energiniveauer 1.000 gange højere end dem, man her på Jorden kan skabe i partikelacceleratorer.

Læs mere

Neutronstjerners sammenstød rystede universet

17. oktober 2017

Neutronstjerners sammenstød rystede universetFor første gang er det lykkedes at opfange tyngdebølger såvel som lys fra to kolliderende neutronstjerner. Den banebrydende opdagelse indleder en helt ny æra inden for astronomien.

Læs mere

Nu kan vi finde ud af, hvor de tunge grundstoffer kommer fra

16. oktober 2017

Opdagelsen af en kilonova fremkommet ved sammenstødet mellem to neutronstjerner bringer forskerne et stort skridt nærmere opklaringen af en af videnskabens store gåder: Hvordan de tungeste grundstoffer i universet er blevet til.

Læs mere

Astronomerne har fået en ekstra sans

16. oktober 2017

Nu er det for første gang lykkedes at detektere tyngdebølger såvel som elektromagnetiske stråling fra det samme objekt. Vi har fået en ny sans, så vi nu også kan opfatte tyngdeverdenen, vi kan både se og høre universet.

Læs mere

Sådan gjorde de: Den største astronomiske opdagelse i nyere tid

16. oktober 2017

En videnskabelig sensation kom i hus, da tusindvis af forskere samarbejdede om at måle tyngdebølger og lys fra sammenstødet mellem to neutronstjerner 140 millioner lysår væk.

Læs mere