6. april 2010

Launch: Nyt dansk center i rumforskning

For at gøre dansk rumforskning stærkere, går flere institutter under Københavns Universitet sammen i et nyt tværgående center, Space Science Center.


”Med det nye center får vi mere fokus på den videnskabelige forskning i rummet, og vi kan give forskningen mere tyngde”, siger Kristian Pedersen, der er leder af det nye center. Kristian Pedersen er astrofysiker på Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet. Andre forskergrupper, der er med i det nye center, er Mars-gruppen og geodæsi-gruppen fra Niels Bohr Institutet samt forskergrupper fra Geografi og Geologi, Statens Naturhistoriske Museum og Datalogisk Institut.

Der er allerede adskillige rumforskningsprojekter igang på Københavns Universitet. Selvom forskergrupperne har hamrende dygtige eksperter indenfor deres felt, er det er dog svært for den enkelte gruppe for alvor at gå ind i rumforskning, da det i dag foregår meget i store teams og kræver en høj grad af specialisering og teknologisk indsigt. Det nye center vil derfor samle og udbygge de specielle kompetencer, der skal til indenfor rumforskning og dermed gøre det lettere for forskergrupperne at deltage i rumforskningsprojekter.

Universet set fra alle vinker

Der er foreløbig 10 forskningsgrupper med i det nye center, og fælles for dem er, at de bruger den samme platform for deres forskning – nemlig rummet.

Astrofysikerne i Dark Cosmology Centre kigger ud i rummet fra rumteleskoper, geologerne, geograferne og geodæterne kigger ned på Jorden fra satellitter i rummet.

Biologerne på Zoologisk Museum har sendt de små ekstremt hårdføre bjørnedyr ud i rummet, hvor de overlevede både ekstrem varme, ekstrem kulde og kosmisk stråling, der ellers slår alt liv ihjel.

Mars-gruppen og DNA-gruppen deltager i ekspeditioner til Mars for at undersøge, om den golde planet er eller har været beboelig for liv, og meteorit-forskerne på Geologisk Museum har foreslået at sende en sonde til asteoride-bæltet for at tage nærbilleder af meteoritterne og undersøge deres grundstoffer og opklare ny viden om solsystemets dannelse.

Datalogerne er eksperter i at analysere billeder, og deres viden om billedbehandling kan bruges til at få endnu mere viden ud af de billeder, der bruges i udforskningen af universet og Jorden.

Det er eksempler på den forskning, der skal samles og styrkes og føre til nye tværgående projekter indenfor rumforskning.

Mere og bedre rumforskning
”Målet er at få mere og bedre rumforskning i Danmark ved at komme med helt i front på flere rummissioner. Man kan kun lave den bedste forskning, hvis man har adgang til de bedste data, og det får man ved selv at være direkte med i en mission. For at komme med på en mission skal man bidrage til et instrument eller et program til missionen. Ellers er man kun med på sidelinjen, og så vil man først få adgang til data efter de centrale aktører har høstet de bedste frugter”, forklarer Kristian Pedersen. Han arbejder også på, at Space Science Centre skal igangsætte både et program for udvikling af rumteknologi og et nyt uddannelsesprogram i rumforskning for de speciale- og ph.d.-studerende.

Det nye center åbnes den 13. april kl. 13-15 på Geologisk Museum, Øster Voldgade 5-7.

Space Science Center >>