10. august 2009

Århundredets længste totale solformørkelse

”At overvære en total solformørkelse er et privilegium ikke alle mennesker får mulighed for. Du kommer aldrig til at glemme oplevelsen, når månen med ufattelig præcision glider ind mellem Solen og Jorden. Åndeløst følger du den magiske stemning, når månens skygge sniger sig ind over landskabet, som lades tilbage i et uvirkeligt skumringslys. Stjernerne lyser op på den mørke himmel, fuglene stopper med at synge, og temperaturen falder mærkbart”, fortæller Janaki Lund Jensen, der er sekretær i forskningsgruppen, Stjerner og Galakser på Niels Bohr Institutet.

Janaki Lund Jensen er bidt af solformørkelser, som hun rejser verden rundt for at opleve. Her er hendes beretning fra rejsen til Kina for at opleve århundredets længste totale solformørkelse den 22. juli 2009:


Janaki Lund Jensen er i Kina for at se den totale solformørkelse den 22. juli. En total solformørkelse kan kun opleves i et cirka 100 km bredt bælte, der varierer fra gang til gang, så man må rejse efter det, og Janaki Lund Jensen har tidligere været i bl.a. Borneo, Caribien, Bulgarien, Zimbabwe, Australien, Egypten og Kina.

Den 14. juli tog jeg af sted til Kina på min 8. totale solformørkelsesrejse. Jeg rejste sammen med solformørkelsesekspert Fred Espenak fra NASA og en gruppe fra et amerikansk rejsebureau. Efter at have set en masse spændende seværdigheder i Beijing bl.a. Den forbudte by, Den Himmelske Freds Plads, Ming gravene som er mausolæum for de 13 kejsere og Den kinesiske mur fløj vi til Shanghai og kørte til Suzhou, hvor vi så Zhouzhaung Village også kaldet Østens Venedig. Derfra kørte vi til byen Hangzhou, hvor vi sejlede på Xihu Lake (Western Lake).

Truende vejudsigt
Vi havde oprindeligt planlagt at skulle se den totale solformørkelse fra toppen af et hotel i byen Haiyan som ligger ud til kysten nær Shanghai. Tirsdag den 21. juli om formiddagen skulle vi have kørt til Haiyan for at være klar til den totale solformørkelse, men vi kunne se, at vejrforholdene så ud til at være meget meget dårlige der, så vi var nødt til at tage plan B i brug.

Der opstår total solformørkelse,
når Månen på sin bane går
mellem Solen og Jorden. Solen
er 400 gange større end Månen,
og grunden til, at Månen kan
skygge for Solen er, at Solen
befinder sig 400 gange længere
væk fra Jorden end Månen.

Fred Espenak gav os muligheden for at enten tage med vores turistbusser til byen Haiyan som planlagt eller at flyve til Chongquin for at se den totale solformørkelse dér. Alle 37 personer på rejsen var i samme sekund fuldstændige enige i, at de selvfølgelig ville flyve derhen, hvor Fred Espenak ville være. Med en uvurderlig hjælp af nogle fantastiske lokale kinesiske rejsearrangører fik vi inden for et par timer købt 37 flybilletter med afgang samme eftermiddag og med en flyvetur på over 1200 km til byen Chongquin.

Solskin i 'Foggy city'
Den totale solformørkelse ville dog her ikke vare de maksimale 5 minutter og 50 sekunder, men i stedet 4 minutter og 9 sekunder. Men det ville være bedre at have chancen for at se den end slet ikke. Og det ville stadig blive min længste totale solformørkelse. En af vores lokale guider fortalte os lige inden vi forlod hotellet i Hangzhou, at byen Chongquin’s øgenavn er ”Foggy city”, det gjorde os lidt bekymrede, men vi håbede, at det bare ikke ville passe i morgen formiddag. 

Da vi ankom til Chongquin, en by med 32 millioner indbyggere, var vi ret sikre på, at vi ville komme til at opleve den totale solformørkelse, og det var en meget rar fornemmelse. Da vi stod op næste morgen skinnede solen ind på hotelværelse på niende sal, og det så ud til at være helt klart vejr. Hvor det bare lettede og fjernede de bekymringer, som vi havde gået med indtil nu.

Kl. 8.00 om morgenen var vi klar, og der var ryddet et område på en parkeringsplads foran hotellet til os 37 personer, arrangørerne og hotelpersonalet. Uden for vores område, som var mærket op med et rødt bånd, stod nogle lokale kinesere, som også gerne ville se begivenheden. Vi lånte dem solformørkelsesbriller og fortalte lidt om, hvad de forhåbentlig ville kunne komme til at opleve. 

Overvældende naturfænomen

 
Solformørkelsen den 22. juli set fra Chongquin i Kina. Den lysende ring, coronaen er Solens ekstremt varme atmosfære, der rækker langt ud i rummet. En total solformørkelse sker i gennemsnit hvert halvandet år, men fænomenet kan kun ses i det lille område af Jorden, hvor Månens skygge falder.
Foto: Richard Bareford
 

Kl. 8.08 tog Månen den første lille bid af Solen og solformørkelsen var i gang. Solformørkelses-brillerne blev brugt flittigt til hele tiden at følge med i, når Månen langsomt spiste af Solen. Kl. 9.13 kom den første Diamantring (som er det sidste lys, som kommer fra dale fra Månens overfladet) og så var solformørkelsen total. Det var helt vildt fantastisk, og jeg kom til at græde af glæde over at have fået lov til endnu engang at se dette utroligt smukke naturfænomen. For to dage siden havde jeg slet ikke troet, at det ville have kunnet lade sig gøre med den truende vejrudsigt.

Da der var gået 4 minutter og 9 sekunder kom noget af det allersmukkeste, man kan forestille sig - den sidste Diamantring og dermed det første lys fra Solen. De næste 1 time og 30 minutter gled Månen stille og roligt væk fra Solen igen. Vi var alle lykkelige og jublede af glæde over at have set den totale solformørkelse så godt trods de meget dårlige vejrforhold på mange af de steder i Kina, hvor solformørkelsen kunne ses. Vi skålede med hinanden og var helt ellevilde af begejstring.

Næste stop: Indien
Næsten inden begejstringen og rusen har lagt sig, begynder Janaki Lund Jensens tanker at gå i retning af, hvor den næste solformørkelsesrejse skal gå hen. Hun ved allerede, at det bliver til Indien, hvor der den 15. januar 2010 kommer en fantastisk ringformet solformørkelse.

”Det helt specielle ved den er, at det bliver en af de længste ringformede solformørkelser på over 10 minutter”, fortæller Janaki Lund Jensen, der indtil nu har oplevet 8 totale og 3 ringformede solformørkelser.