14. januar 2009

Astronomi-udstilling på Rosenborg Slot

”Det er jo en national skat,” udbrød konservator Søren Andersen begejstret, forundret og næsten andægtigt, da han så et unikt gammelt ur på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. Nu indgår det sjældne astronomiske ur sammen med andre af slagsen i en udstilling på Rosenborg Slot i København.Udstillingen ”Hvor er jeg – fra solur til GPS” fortæller blandt andet historien om dansk astronomi-forskning gennem tiderne i anledning af Det Internationale Astronomiår 2009.

”Et er et søkort at forstå - et andet skib at føre”, som Holberg udtrykte det. Men hvad med at bruge stjernerne og universet til at ”navigere sikkert i havn”. I den forbindelse har der gennem tiden været brug for fintfølende astronomiske ure. Lige fra solure og frem til nutidens nøjagtige GPS-udstyr. Men tiden har også som begreb og livsramme fået sin plads i vores hverdag, hvilket bl.a. er blevet afspejlet i kunsten.

 
Pendulur af Fredrik
Jürgensen (1785-1843)
en af Danmarks mest
betydningsfulde
hofurmagere.
Foto: Søren Andersen

Unikke astronomiske ure
Det er essensen i udstillingen ’Hvor er jeg – fra solur til GPS’, som bringer publikum ud på en rejse gennem tiden og astronomien, og som kan opleves på Rosenborg Slot frem til den 13. april. Udstillingen er et samarbejde mellem Rosenborg Slot, Københavns Universitet og Statens Museum for Kunst. 

Det er ikke alene Det Internationale Astronomiår 2009, som er baggrund for udstillingen, men også ’genfundet’ af et antal unikke astronomiske ure. De sjældne og kostbare ure har bl.a. været benyttet i det nu nedlagte observatorium på Østervold - lige over for Rosenborg - som er en del af Københavns Universitet. Siden har urene levet ’en stille tilværelse’ på gangene på Niels Bohr Institutet, hvor kun de ansatte havde glæde af dem.

Takket være økonomisk støtte fra Villum Kann Rasmussen Fonden er der kommet liv i de gamle ure, som nu præsenteres for offentligheden for første gang i nyere tid.

Men udstillingen er ikke kun et tilbageblik og en præsentation af nutidens astronomiforskning. Udstillingen giver også eksempler på, hvor dansk astronomisk forskning er på vej hen, og hvordan f.eks. atomuret - den ultimative tidsmåler - spiller en afgørende rolle for missioner til de yderste dele af vores solsystem.

Og for kunst- og filosofi-interesserede byder udstillingen på en række kunstværker af bl.a. Dürer, Kessel og flere forskellige nederlandske malere, som tager favntag med begreberne ’tid, rum og liv’.

Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik, protektor for astronomi-året i Danmark, åbner udstillingen på Rosenborg Slot, fredag den 16. januar kl. 10.00.

Publikum får adgang dagen efter, lørdag den 17. januar.

Læs mere om de enestående astronomiske ure >>