08. januar 2008

Ekstremt arbejde på Antarktis

Ph.d.-studerende ved center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet, Inger Seierstad er på Antarktis i tre måneder for at arbejde på det amerikanske boreprojekt, WAIS Divide, der borer en søjle af iskerner gennem iskappen på Antarktis for at opklare fortidens klima.

Det er en del af et samarbejde, hvor danske forskere er med på det amerikanske projekt, og amerikanske forskere deltager i det dansk-ledede boreprojekt, NorthEem, der skal påbegyndes til sommer på Grønland.

Boringen ved WAIS er særlig interessant, fordi det er den første iskerneboring, der for alvor kan sige noget om, hvordan det vestantarktiske isskjold har set ud tilbage i tiden. Kun ved at kende til forhistorien kan forskerne sige noget kvalificeret om WAIS-isskjoldets fremtidige skæbne. Forskere fra British Antarctic Survey er bange for, at isskjoldet kunne være ved at begynde at smelte, hvilket vil medføre en global havniveau-stigning på ca. 5 meter. Det er derfor vigtigt, at forskerne får styr på isskjoldets fortid, så de bedre kan lave modelberegninger for, hvordan isen vil reagere på fremtidige klimaændringer.

Inger Seierstad fløj sidst i november til Christchurch, New Zealand og derfra til den amerikanske base, McMurdo på Antarktis. Herfra kommer den første rejserapport:

McMurdo, 9.dec. 2007:
McMurdo er en amerikansk kyststation som ligger i bugten, hvor Scott og hans mænd overvintrede i under Discovery-ekspeditionen (1902-). Den gang var der ikke andet end is, sne, sæler og pingviner, og forholdene var meget barske. I dag er det meget anderledes. McMurdo kan sammenlignes med en lille mineby, der er bygget op af barakker. Om sommeren kan stationen huse omkring tusind mennesker. Omkring 150 af dem overvintrer, men der er ingen permanente indbyggere her (som resten af Antarktis).

Alt, hvad der foregår hernede, er i forskningsøjemed. McMurdo er amerikanernes hovedbase i Antarktis, og al logistik ud til de mindre stationer udspringer herfra. Her er faciliteter som i en lille by. Her er store mekaniske værksteder, en brandstation, et lille mini-hospital, bibliotek, et kapel og en vandstation, der producerer drikkevand af havvand ved omvendt osmose.

Vi er 12 personer, der skal arbejde med iskerneprocesseringen. Halvdelen af os har nu været i McMurdo i næsten to uger, og i morgen skal vi efter planen flyve ind til WAIS Divide. Her i McMurdo har vi taget hånd om alt godset, som er blevet fragtet til Antarktis med skib eller fly, og som efterfølgende skal flyves ind til WAIS Divide. Godset består af alt, hvad vi skal bruge af instrumenter og udstyr til at arbejde med iskernerne samt vort campingudstyr.

Vi har også taget en hel del sikkerhedskurser for at være klar til at arbejde under de særlige betingelser hernede.

Vi har været på sneskole for at teste campingudstyret og for at lære at håndtere feltlivet under kolde omgivelser, både i normale og i kritiske situationer. Her sov vi i snehuler, der minder om igloer.


WAIS Divide, 20. dec. 2007
Her kommer den ene storm efter den anden. I starten af ugen havde vi endnu en voldsom storm, som skabte en så kraftig snefygning, at sigtbarheden var tæt på nul. På grund af den dårlige sigtbarhed kunne vi ikke komme ud til vore telte, men blev nødt til at opholde os i køkkenteltet, hvor vi sov provisorisk på stole og borde.

Vindmåleren gik i stykker omkring 45 knob, men vi skyder på, at vi var oppe på 50 knob i vindstyrke og med ekstrem fygning. Oprindeligt skulle boringen starte omkring jul, men på grund af det dårlige vejr bliver vi forsinket, så vi kommer nok først rigtigt i gang i det nye år.

Vi har fortsat arbejdet med at klargøre udstyr og inventar, som vi skal bruge i science archen, som er den bygning, hvor iskernen skal behandles. Vi har blandt andet installeret en elevator, som skal fragte iskernerne ned til kælderen, der skal fungere som iskernelager. Kælderen er blot en snehule gravet ud af sneen. Det er næsten som at komme 'hjem' til NGRIP (den europæiske boring i Grønland, der sluttede i 2005), når jeg er nede i kælderen.... samme lugt, samme stilhed, samme kulde. De to generatorer, der skal forsyne borehallen med elektricitet er på plads. Boreholdet har installeret winchen, og de er i øjeblikket i gang med at sætte tårnet til boret sammen. I næste uge skal selve boret samles.

WAIS Divide, 24. dec. 2007
Juleaften blev fejret om aftenen den 23. december, fordi det passede i forhold til flyvninger ind til lejren. Vi havde en meget hyggelig aften, med god mad, høj stemning og dans. I anledning af den danske deltagelse i det ellers amerikanske projekt fik vi ris à l'amande med skovbærsovs (i mangel af kirsebær) til dessert. Det faldt i god smag, og de to mandelgaver, der bestod af en hjemmelavet marcipangris og en pose god kaffe (som er en eftertragtet vare hernede) var især populære.

Juleaftensdag holdt hele lejren fri, så der var tid til at prøve skiene, vaske tøj og se film. Højdepunktet juleaftensdag var friske clementiner og blommer, der kom ind med sidste flyvning.

Læs mere om WAIS Divide boreprojektet på:
http://www.waisdivide.unh.edu/

Læs mere om WAIS-isskjoldet på:
http://en.wikipedia.org/wiki/West_Antarctic_Ice_Sheet