14. september 2007

Scholarpedia – Online leksikon

Scholarpedia er et gratis, peer-reviewed og online-leksikon, der udgør et videnskabeligt alternativt til Wikipedia. Leksikonartiklerne gennemgår peer-review (fagfællebedømmelse) i lighed med artiklerne i internationale videnskabelige tidsskrifter.

De bedømte færdige artikler varetages herefter af forfatterne, som en slags kuratorer, der skal godkende alle kommende ændringer og opdateringer af artiklerne.

Scholarpedias forfattere inviteres eller vælges blandt internationalt kendte eminente videnskabsfolk, og artiklerne kan citeres som kildemateriale i andre videnskabelige værker, da de på grund af fagfællebedømmelsen har gennemgået den internationalt anerkendte kvalitetskontrol. Scholarpedias artikler er inddelt i fire leksika, også kaldet encyklopædier: 'Computational Neuroscience', 'Dynamical Systems', 'Computational Intelligence' og 'Astrophysics'.

Københavns Universitetsbibliotek har stillet en redaktør til rådighed til det fjerde og nyeste Scholarpedia-leksikon: 'Encyclopedia of Astrophysics'. Seniorforsker Bertil Dorch, der er adjungeret lektor i numerisk astrofysik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, har siden sommeren 2007 inviteret prominente danske og internationale astronomer og astrofysikere til at skrive og bedømme artikler i det astrofysiske Scholarpedia-leksikon.

I øjeblikket indeholder leksikonet små hundrede artikler, hvoraf de fleste er under udarbejdelse, men et par håndfulde artikler er allerede online, og flere er under bedømmelse.

Nogle af artiklerne i astrofysik-leksikonet vil blive skrevet af danske forskere, der er meget anerkendte indenfor sine forskningsområder, for eksempel lektor Morten Bo Madsen, hvis forskningsgruppe på Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet blandt andet leverer udstyr til flere af NASAs rummissioner til Mars. En anden kendt dansker, der har accepteret at skrive en artikel for Scholarpedia, er Henrik Svensmark fra Danmarks Rumcenter, der er kendt for sin teori om kosmiske strålers indflydelse på klimaet.

Alle kan registrere sig som brugere på www.scholarpedia.org, men det er ikke nødvendigt for at få adgang til artiklerne. Som registreret bruger har man dog mulighed for at foreslå nye skribenter samt ændringer og tilføjelser til artiklerne, der efterfølgende vil behandles af artiklens kurator.