10. april 2007

Olympiade for skarpe hjerner

Olympiade er ikke kun en kappestrid for alverdens dygtigste udøvere af fysiske sportsgrene – Olympiade er også en konkurrence for alverdens dygtigste unge hjerner, der kappes om at vinde verdensmesterskaberne i fysik.

Hvem er bedst til at løse komplicerede teoretiske fysiske opgaver, og hvem er bedst til at lave vanskelige fysiske eksperimenter – det skal næsten 500 unge fra hele verden konkurrere om til sommer, hvor der holdes Fysik Olympiade i Iran.

Alle landene forbereder sig i denne tid og har indledende konkurrencer blandt landets gymnasie- og HTX-elever. Herhjemme er deltagerne nu nede på 12 elever, der i weekenden 20.-22. april skal til den sidste nationale konkurrence, der endeligt skal udvælge de fem deltagere, som skal repræsentere Danmark ved den internationale konkurrence, Fysik Olympiaden 2007.

Fysik Olympiaden blev startet i 1967 som en lokal konkurrence i de daværende Sovjetstater. Siden har den bredt sig, og nu er der 90 lande, der deltager. Det er lande fra hele verden, og i 1996 kom Danmark med for første gang, og siden har vi deltaget hvert år.

Den indledende konkurrence for at
deltage i årets Fysik Olympiade er i
fuld gang.

Fabelagtigt dygtige
”Det er virkelig nogle fabelagtigt gode elever, der vinder herhjemme”, fortæller Malte Olsen, der er fysiker på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, og som er én af dem, der er med i hele det store arbejde det er at arrangere og udvælge de danske deltagere. ”Og det sjove er”, fortæller han, ”at selvom det virkelig er de allermest dygtige elever, er de også altid meget tiltalende og prøver ikke på at ’vise sig’ overfor andre”.

Vinderen i 2006, Asger C. Ibsen vil nu læse fysik efter et sabbatår, og en anden af sidste års vindere var Mikkel Plogborg-Møller, der blev landskendt for at have fået studentereksamen med 12,7 i gennemsnit. Han fik udelukkende 13-taller bortset fra et enkelt 10-tal i gymnastik og 11 i billedkunst. Mikkel Plogborg-Møller læser nu matematik og økonomi.

Det er dog ikke nok at være knalddygtig til fysik for at komme med. Den internationale konkurrence er så benhård, at de elever, der bliver udvalgt herhjemme også får intensiv ekstraundervisning i en række weekender inden selve Olympiaden.

Dansk pensum halveret
”Selv om det er virkeligt dygtige elever, er vores problem, at pensum i fysik herhjemme er skåret ned til kun 60 procent af det internationale pensum”, fortæller Malte Olsen. Så de danske elever skal konkurrere med nogle, der ved næsten dobbelt så meget, som de gør. Det er hårde betingelser, og de danske arrangører gør derfor alt, hvad de kan for at føre de danske deltagere op på det internationale niveau. Det er især i teoretisk fysik, vi er svage i Danmark, vi er stærkere til eksperimenter. Så ud over den intensive ekstraundervisning får deltagerne også tilsendt en 1696 sider tyk fysiklærebog på amerikansk college-niveau, som de skal læse hjemme.

Selve Fysik Olympiaden foregår over flere dage, og det første der sker, er, at hvert lands to ledere skal oversætte fysikopgaverne fra engelsk til deres eget sprog. Det sker i et lukket lokale, og der er ingen mulighed for kontakt udadtil med mobiltelefon eller lignende. Fysikopgaverne er så svære, at de efterfølgende vækker stor interesse hos fysikerne på universiteterne.

De lande, der plejer at vinde, er Kina, Taiwan, Singapore og amerikanerne. De gamle britiske lande og de tidligere østlande ligger også pænt. De nordiske lande placerer sig som regel i den nederste tredjedel, men Danmark og Finland klarer sig bedst af dem og ligger i toppen af den nederste tredjedel.

Danmark skal være vært for Fysik Olympiaden i år 2013, som er 100-året for Niels Bohrs store gennembrud med sin atommodel og kvanteteorien.

Links:

Den internationale Fysik Olympiade 2007: http://www.ipho2007.ir/Main.asp