05. februar 2007

Fraktalernes forunderlige univers

Hvad har billedkunst med matematiske formler at gøre? Svaret er: Fraktaler. Ud af dén kombination af to så forskellige verdener som den konkrete og strukturerede matematiske verden og den mere løsslupne kunstneriske verden kan der komme helt eventyrlige billeder.

En udstilling med fraktalkunst kan i øjeblikket ses på Niels Bohr Institutet i biblioteket på Blegdamsvej, hvor Maria Kjærgaard Lemming udstiller sine billeder. Ved ferniseringen torsdag 1. februar var der flere af stedets fysikere, der spontant udbrød, at ”her er der endelig noget kunst, der har noget med os at gøre”. Interessen for billederne var så stor, at inden eftermiddagens arrangement var slut, var der solgt tre billeder og reserveret flere.

Flot matematik
Fraktaler er matematik på en flot måde. Matematiske ligninger bliver ved hjælp af computeren til fascinerende billeder, hvor det samme mønster gentager sig igen og igen i mindre dele i det uendelige. Man kan næsten blive suget ind i billederne. Det at dykke ned i de billeder, udforske dem og selv forme dem har grebet Maria Kjærgaard Lemming til at skabe nye billeder af fraktalernes forunderlige verden.

Maria Kjærgaard opdagede fraktalernes fascinerende verden for omkring 10 år siden, da hun som producerassistent i Underholdningsafdelingen i Danmarks Radio var i gang med en udsendelse om komponisten Karl Aage Rasmussen. Hans musik var meget speciel og meget fængende, syntes hun, og da hun spurgte ham, hvad der inspirerede ham, svarede han ’fraktaler’. Dengang anede hun ikke, hvad fraktaler var, men hun gav sig til at udforske dem ved at lede på nettet, og så var hun aldeles solgt.

’Spacy’ mønstre
”De utrolige mønstre, som jeg ikke havde set andre steder, siger noget helt grundlæggende. Der er noget ’spacy’ over mønstrene, der hverken begynder eller ender, og hvor man hele tiden kan se noget nyt”, fortæller Maria Kjærgaard.

 


Udstillingen i biblioteket
bliver hængende indtil
1. april.

Billederne er digitale, og Maria Kjærgaard tager udgangspunkt i grundfraktaler, som hun bearbejder og ændrer på computeren ved hjælp af vektorer eller ved at spejlvende, vride og tegne på dem med en digital pen og derved får helt nye billedmønstre frem. Nogle billeder bliver i processen så ændrede, at det kan være næsten umuligt at se, at det har noget med fraktaler at gøre, mens man i andre billeder tydeligt kan se fraktal-mønstrene.

Link: Fraktal-kunst af Maria Kjærgaard Lemming: www.123hjemmeside.dk/MariaKL