27. april 2007

En uge med fed fysik

Efter bare en uge i praktik på Niels Bohr Instituttet, var skoleeleverne enige om, at det var helt vildt fedt at være fysiker. Hver dag gik de hjem med en kæmpe oplevelse, og selv om programmet var hårdt, var det utroligt, hvor meget de kunne klare, fortæller Erik Brok, der sammen Leise Borg fra Fysikrejseholdet har været ’tropsførere’ for skoleeleverne, der netop har været i erhvervspraktik.

En uge midt i april måned havde Niels Bohr Institutet besøg af 18 erhvervspraktikanter, som skulle prøve at være fysikere i en uge. De kom fra 8. og 9. klasser fra hele landet og havde vidt forskellige forudsætninger og interesser. Fælles var dog, at de allesammen var meget interesserede i fysik og glædede sig til at få et indblik i, hvad rigtige forskere beskæftiger sig med.

Der var lagt et program for praktikanterne, hvor de kom rundt i alle kroge af instituttet og oplevede en bred vifte af det, man kan komme til at arbejde med som fysiker på Niels Bohr Institutet.

Som et lille udsnit af, hvad de unge blev udsat for, kan nævnes foredrag om højenergifysik med Holger Bech Nielsen, forsøg med superledning og spektroskopi på Ungdomslaboratoriet, foredrag og computerøvelser om astronomi og partikelfysik, foredrag og rundvisning i kvanteoptik laboratorier og foredrag om Mars. Desuden var praktikanterne også på en tur til Brorfelde Observatoriet, hvor de observerede stjerner.

Sugede viden til sig
Selvom der var meget på programmet, og det ind imellem var svært at følge med, var praktikanterne hele tiden klar til nye udfordringer. De var glade for at lære om alt det nye og stillede en masse spørgsmål, så foredragene måtte overskride tidsrammen, og når de så måtte haste videre til det næste arrangement, var der altid et par spørgsmål på vejen: ”Hvad er et Bose-Einstein kondensat?”, ”hvad er forskellen på mesoner og leptoner?”, ”hvad er en hvid dværg?” osv. Alle sugede viden til sig, og selv om de kun var 14-15 år, var de meget voksne og virkelig dygtige, oplevede Erik Brok.

Da ugen var slut og praktikanterne sad og snakkede om, hvad de havde oplevet fik de uddelt T-shirts, hvorpå der stod ’Niels Bohr Institutet’, og de vakte stor jubel.

”Ved den afsluttende evaluering svarede 13 af praktikanterne 'ja' til spørgsmålet ”Kunne du tænke dig at blive fysiker?”, mens de resterende 5 svarede 'måske'.

Så jeg har et begrundet håb om at se nogle af dem som fysikstuderende en gang i fremtiden", fortæller Erik Brok, der selv læser fysik på fjerde år.