Mount Brown Antarctica klima-historie

En optegnelse over klimaet gennem tiden fra Mount Brown, Østantarktis

Projektet gennemføres som et samarbejde mellem Center for Is og Klima og den australske forskningsenhed ’Australian Antarctic Division’. Formålet med projektet er at udarbejde en ny optegnelse over klimaet gennem 2000 år fra en kystnær lokation i det østlige Antarktis, der ikke tidligere har været undersøgt. Mt Brown optegnelsen vil vise, hvordan klimaet forandrer sig i det Indiske Ocean og indsnævre effekten af menneskeskabte klimaforandringer på Antarktisk og den del af den sydlige halvkugle, som man endnu ved meget lidt om.

Pt. findes der kun én tilsvarende optegnelse fra den 8000 km lange Sydantarktiske kystlinje. Den stammer fra ’Law Dome’ (112°Ø, syd for Australien). Med henblik på at forbedre den geografiske dækning af den Antarktiske klima-historie, vil der blive udarbejdet en omfattende optegnelse fra Mt Brown som ligger ved Anarktiske kyst (85°Ø). Optegnelsen over klimaet gennem tiden vil blive konstrueret ud fra både iskerne- og borehulsanalyser. Rekonstruktionen omfatter nøgleparametre som temperatur, sneakkumulering, sne/fugt-kilder og forandringer i havisen gennem årene.

Forskningslederne Dr Tessa Vance (Australian Antarctic Division) og Dr Paul Vallelonga (Københavns Universitet) står i spidsen for projektet og for at lede et internationalt hold af forskere. Det danske bidrag til projektet er finansieret af Carlsbergfondet.

Tidsplan over feltarbejdet

Boringsudstyr fragtes fra København til Hobart (Australien)

D. 29. oktober

Afgang fra Hobart med den australske isbryder Aurora Australis