Teoretisk Partikelfysik og Kosmologi

Vores viden om universets allermindste byggeklodser forklares i Standardmodellen, der beskriver elementarpartiklerne og de tre fundamentale kræfter, der virker imellem dem: 1. De elektromagnetiske kræfter, der er ansvarlige for strukturen i atomer og molekyler. 2. De svage kernekræfter, der forklarer radioaktivt henfald og stjernernes energiproduktion. 3. De stærke kernekræfter, der beskriver strukturen på kvark-niveau. Men der er en fjerde fundamental kraft i naturen - tyngdekraften, og den kan Standardmodellen ikke forklare. Her er man nødt til at forene kvantemekanikken med Einsteins almene relativitetsteori, og det er meget vanskeligt.

Strengteorien er en teoretisk model, der forsøger at forklare alle fundamentale kræfter, inklusive tyngdekraften. Men de matematiske beregninger kan ikke nøjes med de 3 rumlige dimensioner samt tiden, som vi kender. Modellen kræver yderligere 9 dimensioner, hvor kræfter med stor energi laver 'super-strenge', som er usynlige.

Kosmisk baggrundsstråling er elektromagnetisk stråling, som stammer tilbage fra universets skabelse for 14 mia. år siden. Fordi baggrundsstrålingen stammer fra universets tidligste fase, rummer den information om fysikkens love. Strålingen måles i mikrobølger, og ved at studere dem, kan man få fundamental ny viden om universet - fra elementarpartikler til universets fundamentale egenskaber.

Sorte huller er kæmpestjerner, der er kollapset til en massiv, sammentrykket blok af koncentreret masse. Når stjernen dør i en supernova-eksplosion vil neutronerne som regel frastøde hinanden på grund af de stærke kernekræfter, men massen kan være så tung, at tyngdekraften vinder, og så skrumper stjernen ind til et sort hul. Ny forskning med strengteoriens model viser, at der også kan findes sorte ringe.