Eksperimentel Partikelfysik - ATLAS

Alt stof er opbygget af atomer. Men selvom 'atom' er det græske ord for 'udelelig', har de sidste hundrede års forskning vist, at atomerne ikke er udelelige. De består af mindre elementer - protoner, neutroner, som igen består af endnu mindre elementarpartikler, og det er disse allermindste og udelelige byggeklodser, som forskere inden for partikelfysik er på jagt efter.

Den fysiske Standardmodel beskriver elementarpartiklerne, kvarker, gluoner, leptoner, neutrinoer, men der mangler stadig en meget vigtig brik i puslespillet; det er den partikel, der giver alle de andre partikler masse. Den partikel kaldes Higgs-partiklen, og den blev observeret ved eksperimenterne i 2012.

ATLAS-eksperimentet foregår i CERN, det europæiske forskningscenter ved Genève i Schweiz, hvor en 27 km lange tunnel løber i en ring 100 meter under jorden på tværs af den franske og schweiziske grænse. Her vil partikler blive accelereret op til utroligt høje hastigheder i atomacceleratoren, The Large Hadron Collider (LHC) før de stødes sammen. Ved de voldsomme sammenstød frigives energier, der svarer til energien i universet lige efter Big Bang. I disse 'mini-Big Bangs' er stoffet brudt ned til de allermindste byggeklodser, og nu kan partikelfysikerne ved hjælp af kæmpestore og avancerede detektorer studere, hvordan partiklerne ser ud.