Biofysik - Optisk Pincet

Ved at udnytte optiske kræfter til at fange og fastholde ganske små organismer som bakterier og virus kan forskerne undersøge dem uden at skade dem. Forskerne på Niels Bohr Institutet arbejder også med udvikling af teknikken, og de har produceret verdens mest effektive optiske pincet, der kan arbejde helt ned i nano-meterskala på molekyleplan. Ved hjælp af ekstremt fokuseret laserlys kan instrumentet tage fat i en DNA-strengs to ender, og forskerne kan nu følge processerne i de enkelte molekyler.

Forskningen i celle-biofysik sker på levende celler. For eksempel undersøger man cellens små partikler som fedtkugler og dens 'skelet' kaldet cyto-skelet for at studere de kræfter, der er involveret i celledeling, og man undersøger, hvordan proteiner bevæger sig i cellemembranen.

Hvordan virus som for eksempel HIV og fugleinfluenza kan få cellerne i et menneske til at arbejde for sig, så de kan inficere hele kroppen, har været en gåde. Men ved hjælp af teknikken med den optiske pincet har forskere nu løst en del af gåden.