Åbent hus på Københavns Universitets gamle Observatorium på Østervold

I starten af maj afholdes der på Københavns Universitets gamle Observatorium på Østervold en kombination af Forskningens Døgn og de sjællandske astronomiforeningers årlige astronomidag.

Hver aften er der foredrag ved Michael Andersen fra Niels Bohr Institutet efterfulgt af observationer med 39cm linsekikkerten fra 1895. På platformen omkring kuplen vil medlemmer af Astronomisk Selskab vise himmellegemer frem i mindre kikkerter.

Der er samme program torsdag og fredag aften:

20:00 Døren åbnes
20:30 Michael Quaade: Aftenens stjernehimmel
21:00 Michael Andersen: Observationsteknik fra 1895 til i dag
22:00 Observationer med den historiske linsekikkert
            - og mindre kikkerter på platformen  omkring kuplen og i haven.
24:00 Godnat og kom godt hjem

Der er begrænset adgang, da lokalerne ikke rummer mere end omkring 30 personer og vi kan maksimalt være ti personer ad gangen i kuppelrummet af hensyn til flugtmulighederne i tilfælde af brand. Derfor tilrådes at man melder sig til i god tid.

Lørdag den 4. maj starter programmet allerede kl 13 og varer ved til midnat - alt efter vejret og deltagernes stemning.

Tilmelding til Ole Berg Nielsen obn@globeteam.com eller pr. telefon 2012 6209

Om lørdagen starter vi allerede tidligt om eftermiddagen som led i de sjællandske astronomi-foreningers årlige astronomidag, se herunder.

Sjællandsk astronomidag

lørdag 4. maj
Observatoriet
Øster Voldgade 3
1350 København K.

Astronomisk Selskab er i samarbejde med Institut for Naturfagenes Didaktik og Niels Bohr Institutet vært for de sjællandske astronomiforeningers astronomidag 2013.

Dagen er den afsluttende dag i Forskningens døgn, der løber i dagene 2 til 4. maj - se herover.

Der vil om dagen være mulighed for at observere i Wieth-Knudsen Observatoriets dobbelte solkikkert, og i en række andre teleskoper med solfilter.  

Vi satser på at vejrguderne er med os, og håber at deltagerne vil medtage teleskoper, der kan stilles op på områder omkring observatoriet.

Deltag i tre forskellige astroworkshops

Lørdag fra kl. 14:00-16:00 er der tre forskellige astroworkshops
Udover hyggeligt fagligt samvær, og erfaringsudveksling imellem amatørastronomer, er der mulighed for at deltage i en af de tre workshops der er arrangeret, med fokus på flg. emner:

  1. Hvad skal du bruge: Niels Haagh fra Track the Stars og andre leverandører af astronomisk udstyr vil lægge op til en diskussion om brugerbehov og nye muligheder inden for astronomisk udstyr og systemer.

  2. Sådan fotograferer du himlen: Henrik Rosenørn fra Lyra, vil starte ud med at fortælle om ”at komme i gang med astro-fotografering, med en begrænset investering”.

  3. Byg dit eget hjemmeobservatorium: Finn Overgaard Hansen og andre medlemmer fortæller om deres erfaringer med bygning af eget observatorium.

Tilmelding til workshop foregår med henvendelse til Ole Berg Nielsen: obn@globeteam.com eller på telefon 2012 6209.

Middagen holdes ”I det grønne” hvor medbragte madkurve kan nydes i de skønne omgivelser ned til Botanisk have, eller man kan benytte sig af en af de hyggelige restauranter i området. Det vil være muligt at købe øl og vand på stedet.

(Binocular Large Area Survey Telescope)

Forelæsning om BLAST

Efter middagspausen (ca. kl. 20) vil Senior Adviser Michael Ingemann Andersen, fra Niels Bohr Institutets Dark Cosmology Center holde en forelæsning om projektet BLAST (Binocular Large Area Survey Telescope). Ambitionen med BLAST er at opsamle store mængder astronomiske data, via ca. 1200 små, koordinerede teleskoper, fordelt på hele jorden.

Det er planen at BLAST data, skal kunne danne grundlag for en vifte af forskellige astronomiske forskningsprojekter.

Herefter vil der fra omkring kl. 22, efter en kort introduktion af ”det historiske observatorium” kl. 21:30 ved Michael Quaade, være mulighed for at observere i den gamle linsekikkert.

Deltagelsen på dagen er gratis, men af praktiske årsager vil jeg bede deltagerne om at tilmelde sig dagen, og at oplyse hvilken af de tre workshops man ønsker at deltage i. Der er begrænset adgang, da lokalerne ikke rummer mere end omkring 30 personer og vi kan maksimalt være ti personer ad gangen i kuppelrummet af hensyn til flugtmulighederne i tilfælde af brand. Derfor tilrådes at man melder sig til i god tid.

Tilmelding til Ole Berg Nielsen obn@globeteam.com eller pr. telefon 2012 6209.