Astrofysik og Planetforskning

Gruppen for Astrofysik og Planetforskning spænder over et bredt spektrum af forskningsområder lige fra udforskning af stjerner og galakser; solsystemets dannelse; vores egen stjerne, Solen; vores naboplanet, Mars; planeter omkring andre stjerner, kaldet exoplaneter samt med udvikling af avancerede instrumenter til udforskning af rummet.

Et overordnet tema for gruppen er at forstå, om vores eget solsystem med Jorden og livet er 'normalt', eller måske tværtimod fuldstændigt unikt blandt Mælkevejens milliarder af solsystemer.

 • Exoplaneter er planeter, omkring andre stjerner end vores Sol. Indenfor de seneste år har astronomerne opdaget flere hundrede planeter i andre solsystemer. Planeterne observeres ikke direkte, men ved hjælp af metoder, hvor man studerer lyset fra planetens stjerne og stjernens små bevægelser som skyldes planetens tilstedeværelse. Forskerne er især interesserede i at finde planeter i den beboelige zone, hvor jordlignende planeter i princippet kunne huse liv.
   
 • Solen studeres ved hjælp af avancerede supercomputersimuleringer for at prøve at forstå fænomener som solpletter, som er områder på Solen med meget kraftige magnetfelter. Solens magnetfeltstrukturer er meget dynamiske og kan eksplodere. Derved sendes store magnetiserede plasma-skyer ud i Solsystemet. Hvis disse rammer Jorden opstår Solstorme, som kan påvirke kommunikation og måske også klimaet.
   
 • Mars, og udforskningen af vores solsystem. Gruppen har en lang tradition for experimentel og observationel udforskning af Mars gennem deltagelse i NASA's Mars-missioner, der prøver at opklare, hvilken rolle vand har spillet i udviklingen på Mars. Med dansk-udviklede magnetisme-instrumenter undersøger man planetens rustrøde jern-mineraler, i støvet og jorden. Desuden arbejder gruppen med i projekter omkring vand og is på vores nabo-planet.
   
 • Stjerner og Galakser forsker i vores egen galakse, Mælkevejen og studerer de ældste stjerner og kortlægger Solens omegn. Ved at studere dobbeltstjerne-systemer kan man få mere viden om stjerners opbygning, deres kemiske sammensætning og egenskaber. Ved at studere galakse-hobe i både det nære og det fjerne univers kan forskerne se, hvordan universet har udviklet sig gennem milliarder af år.
   
 • Instrumentudvikling beror på et tæt samarbejde mellem astronomer, ingeniører og teknikere. Gruppen har stor ekspertise i at udvikle og bygge nye avancerede instrumenter til udforskning af rummet, f.eks. har de udviklet og bygget en væsentlig del af det uhyre følsomme instrument, X-shooteren til kæmpeteleskoperne (VLT) i Chile.