DARK

Gruppen Kosmologi er grundforskningscentret DARK, der forsker i den helt uventede nyhed, der for ganske få år siden væltede astronomernes verdensbillede af universet, nemlig tilstedeværelsen af mørk energi og mørkt stof i rummet.

Det gådefulde mørke univers er det primære mål for forskningen i det internationale team af astrofysikere og astronomer i DARK. Universet består ikke kun af de synlige himmellegemer - planeter, stjerner og galakser - 70 procent af universets energi er mørk energi, og 25 procent af alt derude er mørkt stof. Det har de danske forskere på Niels Bohr Institutet været med til at opklare. Men ingen ved rigtigt, hvad det er for noget, og det leder astrofysikerne sammen med partikelfysikerne efter svar på.

Til at synliggøre det mørke univers benytter forskerne sig af kosmiske 'fyrtårne' som eksploderende kæmpestjerner og gammaglimt. Observationerne sker med de største og mest følsomme kikkerter på jorden og i rummet, og ved at studere de kosmiske eksplosioner i det fjerne univers kan forskerne finde ud af egenskaberne af den mørke energi. Klynger af galakser er 'nøgle-laboratorier' for forskerne til at måle egenskaberne og mængden af det mørke stof, der udfylder rummet mellem galakserne.

Stjernestøv. Når stjernerne eksploderer og dør, bliver stofferne skudt ud i universet som store skyer af gas og støv. Alt det støv samler sig efterhånden i klumper og bliver til nye stjerner og planeter.
Ved at kombinere astrofysiske observationer af kosmisk støv i universet med forsøg i laboratoriet kan forskerne opklare, hvad støvet består af og hvordan det bliver til nye planeter - og liv.