– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Brevkassens nyeste spørgsmål

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    

Lydhastighed i is

21. maj 2015

En af mine elever (7. klasse) spurgte mig om hvorvidt lyden ville blive hurtigere, langsommere eller bevare sin hastighed når den gik igennem is – altså frossen vand.

Læs mere

Hvordan finder man hjem igen, når man navigerer ud i rummet?

23. april 2015

Hvis man rejser fra Jorden i pkt. Nul på en given datotid. Så vil problemet i forhold til at finde tilbage være, at udgangspunktet flytter sig. Eksempel: Har du en båd der ligger for anker, og du sejler væk i en

Læs mere

Kvarker

28. marts 2015

Jeg undrer mig over hvad det er for en ”mekanisme” der gør, at der ikke findes langlivede baryoner med tre u og tre d kvarker, men kun uud og udd (proton og neutron).

Læs mere

Hvorfor mærker vi ikke jordrotationen?

21. marts 2015

Hvorfor mærker vi ikke jordrotationen?Der er stor forskel på periferihastighederne, så hvad er grunden til, at vi mennesker ikke registrerer denne forskel? Vi kan ikke mærke, om vi står ved ækvator eller ved rotationsaksen i nærheden af Nordpolen.

Læs mere

Hvor varm føles solen?

06. marts 2015

Hvor varm føles solen?På en klar og solrig vinterdag forbliver temperaturen lav - med mindre jeg finder et lunt hjørne, hvor det så kan blive ganske varmt. På en klar og solrig sommerdag bliver temperaturen normalt ret høj.

Læs mere

Stød imellem α-partikler på CERN?

02. marts 2015

Når man smadrer protoner sammen i en accelereator som CERN, så smadres disse, men hvad hvis man skiftede protonerne ud med alpha-partikler (helium-4-kerner)? Alpha-partikler har jo boson-karakter.

Læs mere

Kan lysbølger slukke lysbølger?

01. marts 2015

Kan lysbølger slukke lysbølger?Kan lys-bølger udslukke hinanden ligesom lyd-bølger kan? Hvis ikke de kan, hvorfor så ikke?
 

Læs mere

Universets skabelse

26. februar 2015

Hvis alt stof var samlet i 1 singularitet, som herefter eksploderede, og tilførte vores univers den energi det indeholder. Kan man så beregne hvilken masse der blev konverteret til energi for at denne ændring

Læs mere

Entanglede fotoner

09. februar 2015

Når nu entanglement virker øjeblikkeligt, uanset afstand, virker ovennævnte informationsoverførsel da ligeledes øjeblikkeligt (og altså hurtigere end lysets hastighed?)

Læs mere

Bevægelse hurtigere end lyset ?

29. januar 2015

Hvis man forestiller sig, at man har en lang stang fra Solen, og ned til 1 meter fra jordoverfladen, og man så giver denne stang et skub; vil der så gå godt 8 minutter inden den bevæger sig i den anden ende?

Læs mere

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11