– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Niels Bohr Institutet > Spørg om fysik > Brevkassens nyeste spø...

Brevkassens nyeste spørgsmål

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    

Kan man skabe strøm i en spole ved at bevæge den gennem Jordens magnetfelt?

03. juni 2015

Jeg har undret mig over, om det er muligt at skabe strøm i en spole ved at bevæge den ved Jordens overflade, altså gennem Jordens magnetfelt.

Læs mere

Varmeafgivelse og farve

02. juni 2015

Er en sort køler mere effektiv end eksempelvis en ufarvet aluminiumskøler? Der er jo noget om, at sort bedre optager varme, men virker det så også den anden vej, at det bedre afgiver varme?

Læs mere

Stråling i rummet

22. maj 2015

Jeg har et vigtigt spørgsmål som jeg ikke selv har kunne få svar på. Jeg har læst om radioaktivitet og strålinger, osv...Så mit spørgsmål er: Er det godt at der er radioaktivitet i rummet?

Læs mere

Lydhastighed i is

21. maj 2015

En af mine elever (7. klasse) spurgte mig om hvorvidt lyden ville blive hurtigere, langsommere eller bevare sin hastighed når den gik igennem is – altså frossen vand.

Læs mere

Hvordan finder man hjem igen, når man navigerer ud i rummet?

23. april 2015

Hvis man rejser fra Jorden i pkt. Nul på en given datotid. Så vil problemet i forhold til at finde tilbage være, at udgangspunktet flytter sig. Eksempel: Har du en båd der ligger for anker, og du sejler væk i en

Læs mere

Kvarker

28. marts 2015

Jeg undrer mig over hvad det er for en ”mekanisme” der gør, at der ikke findes langlivede baryoner med tre u og tre d kvarker, men kun uud og udd (proton og neutron).

Læs mere

Hvorfor mærker vi ikke jordrotationen?

21. marts 2015

Hvorfor mærker vi ikke jordrotationen?Der er stor forskel på periferihastighederne, så hvad er grunden til, at vi mennesker ikke registrerer denne forskel? Vi kan ikke mærke, om vi står ved ækvator eller ved rotationsaksen i nærheden af Nordpolen.

Læs mere

Hvor varm føles solen?

06. marts 2015

Hvor varm føles solen?På en klar og solrig vinterdag forbliver temperaturen lav - med mindre jeg finder et lunt hjørne, hvor det så kan blive ganske varmt. På en klar og solrig sommerdag bliver temperaturen normalt ret høj.

Læs mere

Stød imellem α-partikler på CERN?

02. marts 2015

Når man smadrer protoner sammen i en accelereator som CERN, så smadres disse, men hvad hvis man skiftede protonerne ud med alpha-partikler (helium-4-kerner)? Alpha-partikler har jo boson-karakter.

Læs mere

Kan lysbølger slukke lysbølger?

01. marts 2015

Kan lysbølger slukke lysbølger?Kan lys-bølger udslukke hinanden ligesom lyd-bølger kan? Hvis ikke de kan, hvorfor så ikke?
 

Læs mere

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11