– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Spørg om fysik > Brevkassens nyeste spø...

Brevkassens nyeste spørgsmål

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    

Tidsrejser frem i tiden

24. februar 2016

Hvis man forstiller sig, at man flyver i en raket med tæt på lyset hastighed. På Jorden er der nu gået 30 år. I raketten føles det eksempelvis som om, der kun er gået 10 minutter. Vil kroppen på piloterne i raketten ældes med 30 år eller 10 minutter?

Læs mere

Ohms lov og vekselstrøm

19. februar 2016

Forholder Ohms lov på samme måde i både jævnstrøm som i vekselstrøm? Spørgsmålet kommer af følgende: jeg er med på, at der kan bevæge sig enten flere eller flere elektroner igennem en spole med enten henholdsvis flere vindinger eller færre vindinger.

Læs mere

Hvordan dannes dynamiske lav- og højtryk?

11. februar 2016

Hvordan dannes dynamiske lav- og højtryk?Jeg har søgt på en relativ simpel forklaring, som kan bruges i min undervisning i geovidenskab og naturgeografi. Hvordan dannes dynamiske lavtryk og højtryk i forbindelse med polarfronten? og hvordan dannes dynamiske subtropiske højtryk? 

Læs mere

Eksisterer sorte huller?

10. februar 2016

Vi hat hatt en opphetet diskusjon om sorte hull,  hvor begge to tror på fenomenet, men vi er ganske uenig om definitionen rundt det. Jeg hevder at sorte hull er en teori som forklarer alt, men er ikke fysisk mulig å bevise, mere mangel på modbevis.

Læs mere

Bølgers udbredelseshastighed

14. januar 2016

Ifølge Maxwells ligninger afhænger lyshastigheden kun af de elektromagnetiske ”materialekonstanter” for det medie, som lyset udbreder sig i – dvs lyshastigheden er konstant i mediet...

Læs mere

Lysets opførsel, hvorfor giver stjernerne ikke mere lys om natten?.

19. december 2015

Jeg har et par spørgsmål der nager mig utroligt meget, da jeg ikke kan finde information om det på internettet. Det handler om lysets opførsel.

Læs mere

Hvilke stoffer har den korteste halveringstid?

03. december 2015

Jeg skriver om urans heldfaldskæde/række. Er der en måde man kan lave en model på der viser det? Og hvilke stoffer har den korteste halveringstid, altså hvilke der er farligst.

Læs mere

Hvordan måler man det absolutte nulpunkt.....og afstanden til stjernerne?

29. november 2015

Jeg er af mine kursister blevet spurgt om, hvordan man måler de ekstremt lave temperaturer, som blandt andet findes i rummet. -273 grader, som er det absolutte nulpunkt, hvordan måler man det?

Læs mere

Tyngdekraften

24. november 2015

Hvis nu solen eksempelvis på et øjeblik forsvandt, ville jorden så med det samme forlade sit kredsløb om solen? Eller ville der gå de ca. 8 minutter, som det tager lyset at nå jorden?

Læs mere

Hvor stor er en stjerne?

21. november 2015

Hvor stor er en stjerne?Hvor stor er en stjerne? Mit barnebarn, Gustav, på 7 år spurgte mig forleden dag om, hvor stor en stjerne er? Jeg har googlet emnet, uden resultat, hvorfor jeg videresender hans spørgsmål.

Læs mere

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11