– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Brevkassens nyeste spørgsmål

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    

Er protonen radioaktiv?

05. august 2016

Mig bekendt er det aldrig lykkedes at påvise protoners henfald. Er det korrekt? Er der stadig fornuftige fysikere, der tror, at det måske lykkes på et senere tidspunkt, eller er teorien helt forladt? 

Læs mere

Temperaturændringer ved overgang til Holocæn

06. maj 2016

Vi er et 3.g Geovidenskabs hold, der har regnet på temperaturændringen ved overgangen fra sidste istid til Holocæn. Når vi laver lineær regression på det stejleste sted på grafen, får vi en temperaturstigning på 0,003 grad C/år, svarende til KUN 0,3

Læs mere

Hvad sker der når galakser støder sammen?

10. april 2016

Hvad sker der når galakser støder sammen?Hvad sker der ved galaksesammenstød, og hvordan kan det beregnes, hvordan de bevæger sig imod hinanden?
 
 

Læs mere

Spørgsmål om bølger i naturen

07. april 2016

Hvordan kan det være at stof, stråling, lys osv. bevæger sig i bølger, hvor kommer den egenskab fra ?  Jeg tænker her på de bølgelængder for lys og lyd og også for elektroner der bevæger sig gennem faste stoffer.

Læs mere

Er der galakser, som bevæger sig væk fra os med større hastighed end lyshastigheden?

02. marts 2016

Er der galakser, som bevæger sig væk fra os med større hastighed end lyshastigheden?Hvordan forklarer man, at galaxerne i universet udvider rummet med en hastighed, der er større end lysets hasighed?
 
 

Læs mere

Tidsrejser frem i tiden

24. februar 2016

Hvis man forstiller sig, at man flyver i en raket med tæt på lyset hastighed. På Jorden er der nu gået 30 år. I raketten føles det eksempelvis som om, der kun er gået 10 minutter. Vil kroppen på piloterne i raketten ældes med 30 år eller 10 minutter?

Læs mere

Ohms lov og vekselstrøm

19. februar 2016

Forholder Ohms lov på samme måde i både jævnstrøm som i vekselstrøm? Spørgsmålet kommer af følgende: jeg er med på, at der kan bevæge sig enten flere eller flere elektroner igennem en spole med enten henholdsvis flere vindinger eller færre vindinger.

Læs mere

Hvordan dannes dynamiske lav- og højtryk?

11. februar 2016

Hvordan dannes dynamiske lav- og højtryk?Jeg har søgt på en relativ simpel forklaring, som kan bruges i min undervisning i geovidenskab og naturgeografi. Hvordan dannes dynamiske lavtryk og højtryk i forbindelse med polarfronten? og hvordan dannes dynamiske subtropiske højtryk? 

Læs mere

Eksisterer sorte huller?

10. februar 2016

Vi hat hatt en opphetet diskusjon om sorte hull,  hvor begge to tror på fenomenet, men vi er ganske uenig om definitionen rundt det. Jeg hevder at sorte hull er en teori som forklarer alt, men er ikke fysisk mulig å bevise, mere mangel på modbevis.

Læs mere

Bølgers udbredelseshastighed

14. januar 2016

Ifølge Maxwells ligninger afhænger lyshastigheden kun af de elektromagnetiske ”materialekonstanter” for det medie, som lyset udbreder sig i – dvs lyshastigheden er konstant i mediet...

Læs mere

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11