– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Niels Bohr Institutet > Spørg om fysik > Brevkassens nyeste spø...

Brevkassens nyeste spørgsmål

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    

Mørkt stof, mørk energi og antistof

07. oktober 2016

Jeg har læst og set i videoer, at man har indført "mørkt stof" i beregningerne for at få galakserne til at hænge sammen. Så har man indført "mørk energi" for at forklare, at universet udvider sig.

Læs mere

Vanddamp og luftfugtighed

02. oktober 2016

Den atmosfæriske luft tillægges en form for 'bæreevne' af vanddamp, som er afhængig af luftens temperatur. Når luften er varm kan den indeholde mere vand, end hvis den er kold. Dette forklarer så sky-, tåge- og dugdannelse.

Hvad er den helt korrekte forklaring her? Og hvordan beregnes dugpunktet og relativ fugtighedsprocent?

Læs mere

Hvorfor er kosmisk stråling farlig?

04. september 2016

Hej Spørg om Fysik, hvorfor er kosmisk stråling farlig?
 
 

Læs mere

Er protonen radioaktiv?

05. august 2016

Mig bekendt er det aldrig lykkedes at påvise protoners henfald. Er det korrekt? Er der stadig fornuftige fysikere, der tror, at det måske lykkes på et senere tidspunkt, eller er teorien helt forladt? 

Læs mere

Temperaturændringer ved overgang til Holocæn

06. maj 2016

Vi er et 3.g Geovidenskabs hold, der har regnet på temperaturændringen ved overgangen fra sidste istid til Holocæn. Når vi laver lineær regression på det stejleste sted på grafen, får vi en temperaturstigning på 0,003 grad C/år, svarende til KUN 0,3

Læs mere

Hvad sker der når galakser støder sammen?

10. april 2016

Hvad sker der når galakser støder sammen?Hvad sker der ved galaksesammenstød, og hvordan kan det beregnes, hvordan de bevæger sig imod hinanden?
 
 

Læs mere

Spørgsmål om bølger i naturen

07. april 2016

Hvordan kan det være at stof, stråling, lys osv. bevæger sig i bølger, hvor kommer den egenskab fra ?  Jeg tænker her på de bølgelængder for lys og lyd og også for elektroner der bevæger sig gennem faste stoffer.

Læs mere

Er der galakser, som bevæger sig væk fra os med større hastighed end lyshastigheden?

02. marts 2016

Er der galakser, som bevæger sig væk fra os med større hastighed end lyshastigheden?Hvordan forklarer man, at galaxerne i universet udvider rummet med en hastighed, der er større end lysets hasighed?
 
 

Læs mere

Tidsrejser frem i tiden

24. februar 2016

Hvis man forstiller sig, at man flyver i en raket med tæt på lyset hastighed. På Jorden er der nu gået 30 år. I raketten føles det eksempelvis som om, der kun er gået 10 minutter. Vil kroppen på piloterne i raketten ældes med 30 år eller 10 minutter?

Læs mere

Ohms lov og vekselstrøm

19. februar 2016

Forholder Ohms lov på samme måde i både jævnstrøm som i vekselstrøm? Spørgsmålet kommer af følgende: jeg er med på, at der kan bevæge sig enten flere eller flere elektroner igennem en spole med enten henholdsvis flere vindinger eller færre vindinger.

Læs mere

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11