9. august 2012

Kan gasser være farvede?

Kære brevkasse
Findes der nogle stoffer, der er synlige for det menneskelige øje når de er i gasform, eller er der for langt mellem molekylerne? 

Jeg mener her i lyset fra en normal lyskilde som f.eks. solen under nogenlunde normale tryk- og temperaturforhold og altså uden tanke for den stråling som gassen evt. selv kan udsende.

På forhånd tak
Kasper Pedersen

Det afhænger af koncentrationen om man kan se det, men ja det kan de. Som eksempler er der 4 grundstoffer, som ved forholdsvis normale temperaturer har farve.

Det er fluor, F, som er en bleg gullig gas, Klor, Cl, som er en gulgrøn gas, Brom, Br, som er en væske, men som fordamper og dampene er brune samt Iod, I, som kan fås til at fordampe ved moderat opvarmning og giver en violet gas.

Forskellige gasser med forskellige farver

Der er en række sammensatte stoffer som NO2, nitrogendioxid, som er en brunorange gas (meget giftig som i øvrigt også stofferne ovenfor), Cl2O som er gulorange, ClO2 rødbrun, CHI3 gul, I4C rød og der er flere.

Ren vanddamp og sort røg fra skorstene

Sort sodfyldt røg og næsten ren vanddamp.

En række stoffer kan naturligvis opvarmes  til fordampning (normalt uden ilttilgang), og ved højere temperaturer give farvevirkninger f.eks. natrium men mange flere.

Farvet eller hvid røg, som mange har set (det anvendes bl.a. til øvelser indenfor forsvaret), er derimod ikke nogen luftart, men små farvede partikler, som spredes i luften ofte ved at ”røgbomben” udvikler varme, der får partiklerne til at stige op, eller det kan ske med en lille krudtladning, som sprænger dem ud.

Sort røg fra en skorsten er også partikler, sod, som er små korn af kulstof. Hvid røg er derimod ofte vanddamp i form af små dråber.

Med venlig hilsen
Malte Olsen