14. maj 2014

Hvad så jeg på himlen der blinkede?

Hej Spørg om Fysik
Mig og kæreste gik en aftentur her forleden. Jeg kiggede op på sjernerne, og så noget der lyste kraftigt, siden mere svagt, og også blinkede. Hvad var det?

Så mit spørgsmål er, hvorfor nogen af dem blinker, og det var ikke fly eller satelitter. Så jeg har spurgt rimelig mange, men mange siger det var fly osv.

Men de flyttede sig jo ikke. Men blinkede svagt. Håber i kan give mig et svar, da jeg ikke kan finde svaret nogle steder eller fra nogen!

Med venlig hilsen
C

At gå aftentur med kæresten og samtidigt kikke stjerner, må siges at være at forene det nyttige med det behagelige. Den blinken eller variation i lysstyrken, I har set, skyldes ikke stjernerne selv, men er meget mere jordnært.

Absorption af elektromagnetiskspektrum fra atmosfæren

Vinduer i atmosfæren for elektromagnetiske bølger

Det er uro i lufthavet

På grund af temperaturforskelle og luftstrømninger påvirkes stjernelyset optisk, på vej igennem atmosfæren, og det bevirker en blinkeeffekt. Ikke i alle retninger man kikker i, men i de retninger, hvor lyset går gennem disse luftstrømninger og temperaturforskelle (det er ofte mest udpræget ved horisonten).

Observatorium

Det Europæiske observatorium ved La Silla i Chile meget højt beliggende i tør luft

Det er et stort problem for astronomerne, at atmosfæren gør målingerne meget vanskelige. I dag kan man med Laserteknik delvist korrigere for lufturoen, så observation er mulig. Det er på grund af atmosfæreproblemerne, at man finder observatorier i øde egne på høje bjergtoppe. For astronomernes vedkommende, er det ofte mindre luftbobler på omkring 10-20cm, med svagt afvigende optiske egenskaber, der forårsager blinken.

Lufthavet lukker i øvrigt helt for visse dele af det elektromagnetiske spektrum, og først efter at man har fået observationsinstrumenter i kredsløb om Jorden, er det blevet muligt at udforske disse ofte meget interessante bølgelængdeområder.

Variation i lysstyrke til afstandsbestemmelse

Påvirkning af atmosfæren på planebølger fra stjerner

Atmosfæriske forstyrrelser

Der er stjerner, der faktisk varierer i lysstyrke på grund af processer i stjernen. Nogle af disse er meget nyttige, fordi de kan bruges til afstandsbestemmelse, idet der er sammenhæng imellem perioden og lysstyrken. Endeligt er der novaer og supernovaer, hvor en stjerne ender sin tilværelse ved at svulme op, og derefter dø, eller ved direkte at eksplodere (nogle af disse eksplosioner kan også anvendes til afstandsbestemmelse).

Supernovaerne kan ofte ses direkte, og kan i visse tilfælde også ses når solen er på himlen. Novaerne kan måske ses med det blotte øje, hvis man ofte ser på stjernehimlen, de øvrige variationer kræver i det store og hele kikkerter og måleinstrumenter.

Solens lys gennem atmosfæren

Lyspassage i atmosfæren

En dansk fodnote om en af vore store videnskabsmænd, Thyge Ottesen Brahe (1546 – 1601), kaldes som oftest Tycho Brahe, valgte astronomien fordi han en aften i november 1572 opdagede en ny stjerne i stjernebilledet Cassiopeia. Kirkens lære var på det tidspunkt, at verdensrummet var uforanderligt. Han skrev om fænomenet. Det han så var en supernova ca. 7 500 lysår borte dvs. ca. 7,1*1015 m. I 1573 i bogen De nova stella om stjernen og skabte betegnelsen nova, om en pludselig opblussende stjerne.

Variationen af lys fra stjerne pga. exoplanet

Lysstyrke variation fra en exoplanet

Exoplaneter

Så er der stjerner hvis lysstyrke varierer, fordi der er planeter omkring dem, som mindsker lyset hvis de passerer foran stjernen. Det er stort set den måde man finder planeter på, og det forklarer hvorfor det er lettere at finde store planeter (som Jupiter) end små som Jorden. Der er i dag omkring 2.000 kendte exoplaneter.

Dobbeltstjerner

Der er mange stjerner, der er dobbeltstjerner, hvor to stjerner kredser om hinanden. De er ofte meget forskellige. Ligger deres bane så de skygger for hinanden ved passage, kan lyset variere meget. Omkring de fleste dobbeltstjerner er det vanskeligt at tænke sig planetbaner i afstande, som kan muliggøre liv.

Lyskurve for en nova

Lysstyrkekurve for en nova

Stjernernes lysstyrke

Forskelle i stjernernes generelle lysstyrke skyldes, at der er forskellige størrelser af stjerner med forskellige overfladetemperaturer, og de udsender meget forskellige lysmængder.

Desuden er der enorme forskelle i afstandene til stjernerne (også naturligvis i

Spektrum for en supernova

Lysstyrkevariation for en supernova

samme retning), og lysstyrken vi ser, falder med kvadratet på afstanden, altså dobbelt så langt væk giver fire gange mindre lys

Der er en sidste grund til forskelle i lysstyrker, det er fordi der er støvskyer i universet, som kan svække eller stoppe lyset i visse områder.

Med venlig hilsen
Michael Quaade
Malte Olsen