Kraftigste gammaglimt nogensinde observeret – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2008 > Kraftigste gammaglimt ...

26. marts 2008

Kraftigste gammaglimt nogensinde observeret

Et gammaglimt, der var så kraftigt, at det kunne ses på himlen med det blotte øje blev observeret onsdag den 19. marts. Det er det klareste gammaglimt, der nogensinde er blevet opdaget, og det var synligt i cirka et minut. Forskere fra Niels Bohr Institutet har analyseret eksplosionen og beregnet afstanden til udbruddet i det fjerne univers.

Gammaglimt er voldsomme udbrud af gammastråler, der skydes ud i universet i forbindelse med store, tunge stjerners død. Stjerner, der er mere end otte gange så tunge som vores sol dør meget dramatisk ved voldsomme supernova-eksplosioner. Astrofysiker Paul Vreeswijk, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet har analyseret det nye udbrud og vurderer, at den eksploderende stjerne har været mellem 40 til 50 gange så stor og tung som Solen.

En supernova-eksplosion varer kun nogle få sekunder, men den sky, der dannes af eksplosionen, udvider sig efterfølgende i tusinder af år. Inde i midten dannes der en meget kompakt kerne af en neutronstjerne eller et sort hul. Et sort hul er så kompakt, at lys ikke kan slippe ud derfra, men når der falder ’noget’ ind imod det sorte hul, mens det roterer kraftigt, kan det ”prelle af” og blive sendt ud i universet som gammaglimt.

Gammaglimt observeres fra satellitter, der konstant overvåger himmelrummet. Satellitten sporede et lysglimt og via et automatisk system blev der straks sendt besked om positionen til det europæiske Very Large Telescope, VLT i Chile. Spejlene på VLT har en diameter på otte meter, og med dem kan astronomerne se ufattelige detaljer i det fjerne univers.

”Vi har analyseret gammaglimtets lysspektrum og ved at studere, hvor meget lyset er blevet strakt eller er blevet rødforskudt kan vi beregne, hvor lang tid det har været undervejs i det ekspanderende univers”, fortæller astrofysiker Paul Vreeswijk. Hans beregninger viser, at gammaglimtet kommer 7½ milliarder lysår fra Jorden. Det vil sige, at gammaglimtet skete mere end halvvejs tilbage i den tid, universet har eksisteret (13,7 mia. år).

”Sådanne udbrud gør det muligt for os at studere universets historie”, fortæller astrofysiker Daniele Malesani, der er tilknyttet samme forskningsgruppe i Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet. ”Vi kan studere, hvordan stjernerne bliver skabt i de stjernedannende områder og deres livscyklus”, fortæller han.

Men det mest fantastiske ved netop dette udbrud er, at det var så stort og klart, at det kunne ses på himlen med det blotte øje, udtrykker de begge.