NBI Update 2017 - Maj (18/05) – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

18. maj 2017

NBI Update 2017 - Maj (18/05)

18. maj 2017 

Inge Lehmann er første frue på Frue Plads

KVINDELIG ROLLEMODEL:

  

Seismologen, Inge Lehmann, der i 1936 opdagede, at Jordens inderste kerne er fast og ikke flydende, blev mandag hædret ved et festsymposium på Københavns Universitet. Takket være en donation fra Ny Carlsbergfondet har Inge Lehmann og hendes videnskabelige bedrifter nu fået fast plads på Frue Plads. Monumentet for Inge Lehmann er skabt af billedkunstneren Elisabeth Toubro og viser såvel videnskabskvinden som hendes enestående bidrag til videnskaben.

  

Københavns Universitets festsal var i dag rammen om et festsymposium for den danske videnskabskvinde Inge Lehmann, der nu har fået fast plads på Frue Plads. Inge Lehmann skulpturen har Niels Bohr som nærmeste nabo, og det er første gang siden opsætning af busten for Niels Bohr i 1965, at der er opsat et monument på Frue Plads.

- Det er på høje tid, at vi får en videnskabelig frue på Frue Plads. Jeg er meget tilfreds med, at vi med Elisabeth Toubros værk både hædrer mennesket og Inge Lehmanns livslange passion; videnskaben. Vi skal have forskningen ud i det offentlige rum, ikke mindst i en tid, hvor vi udfordres af alternative fakta, siger prorektor Lykke Friis.

Læs mere >>

Den Europæiske Science Olympiade er i København

European Science Olympics:

 

I denne uge afholdes EUSO (European Science Olympics) i Danmark. EUSO er en holdbaseret science konkurrence for 16 årige elever, der interesserer sig for biologi, fysik og kemi.

  

Deltagerne konkurrerer i hold af tre elever, og hvert land må stille med to hold. Den enkelte elev skal være 16 år eller yngre d. 31/12 året før olympiaden afholdes.

EUSO blev grundlagt i 2003, hvor det kun omfattede nogle få nationer, men i årenes løb er det udvidet, så i dag deltager næsten alle lande i EU i olympiaden. Deltagerlandene sender hver to tre-studenthold til den endelige runde, som foregår i løbet af en uge hvert år i forskellige lande inden for EU.

Danmark deltog for første gang i 2008 med et hold fra Sankt Annæ Gymnasium, og anden gang i 2009 med et hold fra hhv. Sankt Annæ Gymnasium og Hasseris Gymnasium. Begge år var holdene valgt uden en forudgående national konkurrence.

Læs mere >>

KU-forsker med dårlig klimanyhed står bag Årets Danske Forskningsresultat

Pris:

  

Gary Shaffer, professor emeritus på Niels Bohr Institutet, og  Jens Olaf Pepke Pedersen fra DTU har ifølge brugerne af Videnskab.dk gjort årets væsentligste videnskabelige opdagelse.

  

En klimanyhed, som forskerne selv kalder »dårligt nyt for menneskeheden«, er blevet kåret som Årets Danske Forskningsresultat for 2016 af brugerne af Videnskab.dk.

Læs mere >>
Read more >>

Open Access krav ved bevillinger fra Horizon 2020

EU kræver, at alle peer-reviewed publikationer relateret til bevillinger fra Horizon 2020 skal udgives som Open Access.

Open Access (OA) betyder, at der skal være uhindret og gratis adgang for alle til disse publikationer. Der er ikke svært at sikre OA, hvis man er bevidst om det fra starten og planlægger det inden publiceringen går i gang.

Læs mere på KUnet her >>

EU Open Access requirements in connection with grants from Horizon 2020

The EU requires that all peer-reviewed publications related to grants under Horizon 2020 must be published as Open Access.

Open Access (OA) means that there must be unhindered and free access to all these publications. It is not difficult to ensure OA, if one is aware from the start and plan before publishing begins.

Read more here at the KUnet >>

Postdoc in Quantum Electro- and Optomechanics

16. maj 2017

Deadline: June 30, 2017
Experience in fabrication and modeling of nano- and micromechanical devices, superconducting electronics, cryogenics and quantum optics.

Læs mere

PhD position in experimental topological quantum information at the Center for Quantum Devices and Station Q

11. maj 2017

Deadline: June 30th 2017
The successful applicant must have a strong background in both physics and material science, and preferably in nanofabrication.

Læs mere

Postdoctoral fellow in experimental topological quantum information at the Center for Quantum Devices and Station Q Copenhagen

02. maj 2017

Deadline: June 30th 2017
Experimental implementation of solid-state qubits based on semiconductor-superconductor hybrid materials, including Majorana qubits and gatemon qubits.

Læs mere

PhD fellow in particle physics and astroparticle phenomenology

27. april 2017

Deadline: June 1, 2017
The successful applicant will join an established research effort in particle and astroparticle phenomenology at the Niels Bohr Institute.

Læs mere

Genopslag: Institutleder til Niels Bohr Institutet

02. april 2017

Institutleder til Niels Bohr InstitutetAnsøgningsfrist: 01. juni 2017
Vi søger en fremragende kandidat med stor interesse for ledelse af forskning og undervisning til stillingen som institutleder på Niels Bohr Institutet.

Læs mere

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk