NBI Update 2017 - Juni (29/6) – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

29. juni 2017

NBI Update 2017 - Juni (29/6)

29. juni 2017 

Jan W. Thomsen bliver ny institutleder på Niels Bohr Institutet

Ny institutleder:

Jan W. Thomsen kommer fra posten som leder af forskningsgruppen kvantemetrologi på Niels Bohr Institutet, og han overtager posten som institutleder den 1. september 2017.

  

Jan Westenkær Thomsen overtager posten som institutleder den 1. september efter Niels Obers, der har fungeret som konstitueret institutleder siden 1. januar 2017. Forhenværende institutleder Robert Feidenhans'l forlod posten til fordel for en stilling som administrerende direktør for det store europæiske forskningscenter XFEL i Hamburg.

'Arbejdet som institutleder på Niels Bohr Institutet er en meget betroet, ærefuld og en superspændende opgave', siger Jan W. Thomsen, og tilføjer, at han ser frem til arbejdet med at fastholde og udbygge den fremragende forskning og undervisning, der udgør instituttets DNA. 

Læs mere >>
Read more >>

Helt uventet rotation i stendød galakse

Astrofysik:

 

Stjernerne i elliptiske galakser har et kaotisk bevægelsesmønster - i modsætning til stjernerne i Mælkevejen og de andre spiralgalakser. Det er god latin inden for astrofysikken, men nu har et internationalt forskerhold under ledelse af eksperter fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet som de første nogen sinde vist, at stjernerne i en stendød elliptisk galakse også kan bevæge sig i regelmæssige baner. Den galakse, der er undersøgt, er 10 milliarder lysår fra Jorden - og er en tidlig version af de elliptiske galakser.

  

Dette er et bredere udsnit af galaksehoben MACS J2129-074, der befinder sig ca. 10 milliarder lysår fra Jorden i stjernebilledet Aquarius. Galaksehobens kæmpe masse forstørrer, afbøjer og oplyser billedet af den fjerntliggende ellipseformede galakse(MACS2129-1), som det ses forstørret i den midterste boks. Uden denne effekt ville billedet være som i den nederste boks.

Credits: Science: NASA, ESA, and S. Toft (University of Copenhagen) Acknowledgment: NASA, ESA, M. Postman (STScI), and the CLASH team.

Opdagelsen er opsigtsvækkende, fordi der er tale om et bevægelsesmønster i stærk kontrast til den fremherskende astrofysiske teori om, hvordan de elliptiske galakser dannedes kort tid efter Big Bang, som fandt sted for 13,7 milliarder år siden.

Læs mere >>
Read more >>

Erik Høg planlægger som 85 årig satellitopsendelse om 20 år

Fremtidens Astrometri:

Erik Høg, der tidligere i denne måned fejrede sin 85 års fødselsdag, har netop fået godkendt sit fjerde store astrometri-projekt, et projekt han startede i 2013, og som ESA nu går ind i. En satellit der skal sendes op om 20 år. 

  

Erik Høg er født som den ældste af tre børn af Agnes og Aksel Høg, der var malermester i den lille landsby Frejlev på Lolland. Erik Høg blev tidligt interesseret i astronomi og observerede stjerner på den mørke himmel ude på landet. Han byggede selv kikkerter og sleb spejlene til dem.

"Nej", siger dansk astronomis nestor, lektor emeritus Erik Høg, som blev 85 år den 17. juni: " Jeg håber sandelig ikke jeg skal blive 105!!! Og for mig drejer det sig kun om, at jeg gør det, der skal gøres nu; at sætte projektet i gang, fordi det er vigtigt for astronomi og astrofysik. Jeg går foran igen, som jeg altid har haft lykke og held at gøre i snart tres år: I 1960 med min ide i Hamburg, i 1975 med Hipparcos, i 1981 med Tycho, og i 1992 med Gaia." Det drejer sig om et projekt, som Erik Høg startede i 2013, og som ESA nu går ind i med et teknisk studie af en særlig detektor til en satellit, der skal sendes op om 20 år, om alt går vel. Titlen på det kommende projekt er foreløbig GaiaNIR, hvor NIR=near infra red.

Læs mere >>


Kom til dette gratis arrangement på Geologisk Museum - LÆS MERE og TILMELD >>

Hulmønster øger kohærensen mellem nanomekaniske membran vibrationer

KVANTE SENSORER: Forskere fra Niels Bohr Institutet har udviklet en ny type nanomekaniske resonatorer, hvor et mønster af huller lokaliserer vibrationer i en 30 nanometer membran. Mønsteret undertrykker koblingen til tilfældige variationer i omgivelserne, og fremmer vibrationernes kohærens.

Figur 1. Silicium nitrid membran i en millimeter stor firkantet silicium ramme. Det hule mønster i membranen har et fononisk båndgab, der begrænser vibrationerne ved bestemte frekvenser i midten.

Forskernes kvantemekaniske indsigt og deres numeriske modeller giver grundtegningen til ultrakohærente nanomekaniske anordninger. Det kan for eksempel lede til en ny generation af kvantemekaniske sensorer, og mere sensitiv kraft mikroskopi. Resultaterne er publiceret i det ansete videnskabelige tidsskrift Nature Nanotechnology.

En vigtig egenskab for mekaniske anordninger i disse anvendelsesområder er deres kohærens: helt grundlæggende er kohærens et mål for, hvor meget (eller helst lidt) bevægelsesdynamikken er forstyrret af tilfældige fluktuationer i omgivelserne.

Læs mere >>
Read more >>

Udsmykning i Niels Bohr Bygningen

De to kunstnere, Peter Martensen og Kasper Bonnén, som skal udarbejde forslag til udsmykningen i Niels Bohr Bygningen, vil færdes hos os i perioden frem til 25. september, så de kan få en fornemmelse af, hvordan vi arbejder. De har ikke brug for at blive vist rundt, men det kan være, at de stiller spørgsmål og beder om lov til at kigge indenfor.

 

L'Oréal and UNESCO, in cooperation with the Royal Danish Academy of Sciences and Letters, will in 2017 grant 3 awards amounting to 110.000 DKK each. The purpose of the awards is to promote and encourage great female rolemodels within the Life Sciences, and furthermore attract more women to the field of natural science.

Read more here (KUnet) >>

Psykisk arbejdsmiljø: Et godt arbejdsmiljø er vigtigt for alle. Det gælder uanset om det handler om sikkerhed omkring arbejde i stinkskabe, med motorsaven i skoven, ved pc – eller det psykiske arbejdsmiljø. Læs mere her >>

<< Register for DHL 2017 here >>

Koordinator til Is og Klima ved Niels Bohr Insitutet

14. juni 2017

Koordinator til Is og Klima ved Niels Bohr InsitutetAnsøgningsfrist: 15. august 2017
Selvstændig administrativ koordinator til Is og Klima til at hjælpe med administration, projektopfølgning og formidlingsopgaver. Tiltrædelse er 1. september 2017.

Læs mere

PhD fellow in Quantum Electro- and Optomechanics

02. juni 2017

Deadline: June 30, 2016
In this project you will probe the motion of mechanical resonators membranes with sub-micron to millimetre dimensions in the quantum regime.

Læs mere

Postdoc in Quantum Electro- and Optomechanics

16. maj 2017

Deadline: June 30, 2017
Experience in fabrication and modeling of nano- and micromechanical devices, superconducting electronics, cryogenics and quantum optics.

Læs mere

PhD position in experimental topological quantum information at the Center for Quantum Devices and Station Q

11. maj 2017

Deadline: June 30th 2017
The successful applicant must have a strong background in both physics and material science, and preferably in nanofabrication.

Læs mere

Postdoctoral fellow in experimental topological quantum information at the Center for Quantum Devices and Station Q Copenhagen

02. maj 2017

Deadline: June 30th 2017
Experimental implementation of solid-state qubits based on semiconductor-superconductor hybrid materials, including Majorana qubits and gatemon qubits.

Læs mere

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk